ágasegyháza

2019.02.28. 17:30

A fenntarthatóság a települések sikereinek kulcsa

Csütörtökön rendezték meg a Bács-Kiskun megye 4. számú választókerületéhez tartozó polgármesterek negyedéves találkozóját Ágasegyházán, a Mohácsy Ferenc Faluházban.

Horváth Péter

Forrás: Petőfi Népe

Fotós: Horváth Péter

A találkozó témáit az EFOP pályázatok helyzete, a településfejlesztés fenntarthatósági szempontjai és jó gyakorlatai adták.

Füredi János, Ágasegyháza polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője üdvözölte a 24 település polgármestereit. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a hazai települések fejlesztését célzó programok valósulnak meg, melyekre évek óta várt hazánk – ilyen a Modern Városok Program és az ötezer és az alatti lélekszámú települések fejlesztését támogató Magyar Falu Program.

Minden alkalommal olyan szakemberek is az esemény vendégei, akik az aktuális konkrét ügyekben adnak információkat a polgármestereknek. Jelenleg a Homokhátság vízpótlását és megtartását célzó sajátos, Jászszentlászlón és térségében megvalósított program zajlik. Erről Bartos Mónika országgyűlési képviselő beszélt, aki hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóságot figyelembe véve kell reagálnunk a világban zajló versenyre azért, hogy a nyertesek közt legyünk. Bartos Mónika elmondta, hogy a víz visszatartási projektet Áder János köztársasági elnöknek is bemutatták, aki kedvezően fogadta azt.

A polgármestereknek dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára bevezető előadásban beszélt a fenntarthatóság megvalósítási lehetőségeiről, mely a települések fontos feladata lesz a következő években.

Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

Az eseményen részt vett dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, aki az EFOP pályázatok aktuális állását ismertette a településvezetőkkel. Az államtitkár elmondta, hogy a választókerület települései szép számmal valósítanak meg ilyen pályázatokat, majd érdemi diskurzus alakult ki a lebonyolítással kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában