Kalocsa

2019.01.24. 11:30

Nem szedik össze a kóbor kutyákat Kalocsán

A menhelyet működtető alapítványnál betelt a pohár, leállnak a kóbor állatok begyűjtésével Kalocsán.

Gábor János

A 80 férőhelyes telepen most 180 kutya várja a gazdáját

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

– Azzal, hogy évekkel ezelőtt elkezdtünk segíteni, azt értük el, hogy mindenki szépen hátradőlt, senki sem foglalkozott tovább a kóbor kutyák és az ivartalanítás ügyével. A nyolcvan férőhelyen jelenleg 180 kutyánk van a menhelyen. Ez már nem nevezhető állatvédelemnek – indokolta döntésüket Békési Marianna, az Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke.

– Amíg ez a létszám nem csökken, legalább száz körülire, addig nem tudunk és nem is akarunk bevinni kutyát – jelentette ki. A vezető a kalocsai kutyamenhely elsődleges feladataként a bent lévő állomány további gondozását és gazdához segítését jelölte ki, a bejelentésekre nemet fognak mondani.

A 80 férőhelyes telepen most 180 kutya várja a gazdáját
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A szervezet által működtetett menhelyen nemcsak a telítettség és az ebből adódó, jelentősen magasabb tápanyagköltség okoz gondot, hanem az állatorvosi ellátás is: ez utóbbi tétel rendre meghaladja az egymillió forintot havonta. A kóbor kutyák begyűjtésének szintén ára van: üzemanyagra további 150–200 ezer forintot költenek, pedig ez a feladat eredetileg nem az övék lenne, hanem a térség önkormányzataié. Az alapítvány eddig önkéntesen végezte ezt a munkát – bár elsősorban azért tett így, hogy az állatokat ne oltsák le, nem pedig azért, mert ki akarta segíteni a településeket.

– A jövőben csak két esetben tudunk behozni kutyát: ha kölyökhöz vagy sérülthöz hívnak minket – szögezte le Békési Marianna, hozzáfűzve, hogy ehhez egészen addig fogják tartani magukat, amíg nem látnak nagyobb hajlandóságot a változásokra, mind önkormányzati, mind lakossági szinten.

– Most teljesen mindegy, hogy az állattartók betartják-e a törvényeket, vagy sem: nincs szankcionálva semmi. És ez nemcsak Kalocsára, hanem a környékbeli településekre is igaz. Amíg ez így marad, mi nem vállaljuk tovább – nyomatékosította. Az alapítvány az elmúlt években többször szorgalmazta, hogy keményebben büntessenek az állatvédelmi törvény megszegéséért, vagy az ivartalanítás, csipelés elkerüléséért, és ha szükséges, vezessenek be helyi ebadót, mert ezek hosszú távon csökkentenék a kóbor állatok számát. Ezek a javaslatok nem találtak hallgató fülekre, ahogy a menhely szervezte ivartalanítási akciók sem – ennek viszont már a rossz lakossági hozzáállás volt az oka.

Kalocsa és a régió településeinek utcáit a tavaszi-­nyári időszakban várhatóan újra ellepik a kóbor kutyák, pedig erre évek óta – amióta a menhely működik – nem volt példa. Korábban gyepmester gyűjtötte össze őket, és némi várakozási idő után, ha nem jelentkezett értük senki, elaltatta mind.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában