Baja

2019.01.04. 20:00

Milliárdokat költenek a víztudományi karra

Jelentős fejlesztésekre kap pénzt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai egysége, a Víztudományi Karon 2,26 milliárd forintot fordíthatnak korszerűsítésekre, a feltételek javítására.

Kubatovics Tamás

Új laborok épülnek, korszerűsödnek, a kollégium fejlesztésére, valamint az oktatást és a kutatást támogató eszközök beszerzésére költhet a kar. Bíró Tibor dékán hírportálunknak nyilatkozva beszámolt arról, hogy megépül egy szabadon álló, nyitott labor, amiben vizsgálni lehet a vízfolyások hidrodinamikáját. Mint egy makett, amiben kialakítják a folyómedret, az árteret, a hullámteret, a töltéseket, tehető bele műtárgy, így a vízmozgások majd láthatók, érzékelhetők, mérhetők lesznek.

Egy évtized után ismét jelentős összeget fordíthatnak a körülmények javítására
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

A kormánydöntés értelmében emellett átalakul a biotechnológiai labor, a korszerű mérnökképzés, és a tudományos tevékenység szempontjából fontos változásként modernizálják a víztechnológiai oktatóbázist, bővülhet továbbá a laborok műszaki felszereltsége. Fejlesztik a Beszédes József Kollégiumot, és elindulhat a régi épület felújításának tervezése. Az érsekcsanádi, nyári szakmai gyakorlatot biztosító Hidrogeodéziai Mérőtelep, illetve a magyaregregyi Lászlóffy Woldemár Hidrometriai Mérőtelep három épülete is korszerűbbé válhat.

A hallgatói létszám, valamint a bajai képzés súlyának növekedésével indokolják a fejlesztések szükségességét. A 2017 februárjában az egyetem részévé vált kar 320 hallgatót vitt magával, ez a létszám 400 fölé nőtt, pár év alatt a 600-as létszám elérését tartja reális célnak a dékán. Bíró Tibor érdeklődésünkre elmondta: a Deszkás utcai, egykori kollégium épülete nem szerepel a felújítandók körében, a Bajcsy-Zsilinszky utcai kollégiumi épületnél – amit egy évtizede gyakorlatilag újjáépítettek – a háztartási gépek cseréjére, pótlására, a közösségi terek bebútorozására költenek ebből a támogatásból.

Ezek is érdekelhetik