tiszakécske

2019.01.26. 20:05

Kécskén úszta át a jeges Tiszát Schirilla György (videó)

Schirilla György hagyományos téli úszásának idei helyszíne Tiszakécske volt szombaton, ahol a kécskei szabadstrand előtti szakaszon, zajló jégtáblák közt úszta át a Tiszát.

Horváth Péter

A százak által várt show-t sajtótájékoztató előzte meg a Barack Hotelben, ahol Schirilla György Tóth János polgármesterrel és Halápi Sándor történelmi kerékpár világbajnokkal beszélgetett és válaszolt a sajtó kérdéseire. A sportoló először úszott Tiszakécskén és kiemelte, hogy ritkán tapasztalható olyan mértékű támogatás, melyet az önkormányzat és a helyiek részéről kapott. Tóth János elmondta, hogy ez az összetartó és támogató hozzáállás az ókécskei mentalitásban gyökerezik. Schirilla Györgytől megtudhattuk, hogy édesapja 20 évvel ezelőtti halála óta viszi tovább örökségét a téli úszásokkal, melyre igazán büszke és eddigi mintegy 200 téli úszására, köztük a szombatira is, mint élete fontos részére tekint.

Schirilla elmondta, hogy készületlenül életveszélyes a téli úszás, mert a nulla fokos víz rövid időn belül a végzetesnek bizonyulna az edzetlenek számára. Felkészülésében legfontosabb a rendszeresség, minden reggel úszik a jeges Dunában és gyakran fut, ami erősíti a szívet, valamint esténként hideg vízben fürdik. Ha edzetlenül próbálkozna valaki hasonló mutatvánnyal, Schirilla szerint nem egészen egy perc múlva sokkos állapotba kerülne a teste és megfulladna. Elmondta, hogy valóban sokkoló érzés a jeges víz, az izmok szinte megbénulnak, és olyan nagy mellkasi nyomás jelentkezik, ami szinte lehetetlenné teszi a légzést.

A merülés előtt Schirilla György elfutott a sajtótájékoztatónak otthont adó hotelből a partra. Mint mondta, ez azért szükséges, hogy bemelegedjen és így hőtartalékot képezzen, s ennek eredményeképp egy-két perccel tovább maradhat a nulla fokos vízben, mintha csak normál testhőmérséklettel lépett volna bele. A parton már néhány száz ember várta a sportolót, akit a város által biztosított motorcsónakkal vittek be a folyó közepére – a rendőrség a part állapota miatt nem javasolta a teljes átúszást -, ahol megszabadult ruháitól és a jeges vízbe ereszkedett. Mellúszással tempózott a part felé, miközben a nézők biztatták, de gyakran elhangzott a költői „nem hideg a víz?” kérdés is. A sportoló időnként meg-megállt és integetett, kicsit lubickolt, majd folytatta az úszást, körülbelül három-négy percet töltött a vízben. Partra szállás után megfürdött a hóban. A túl gyors felmelegedés halálos lehet, ezért mindig ezzel kezdi a visszatérést, de elmondta, hogy mintegy negyedóra múltán külső segítség kell ahhoz, hogy visszanyerje eredeti testhőmérsékletét, mert a test ilyen hűlés után magától nem tudja azt visszaállítani.

 

Schirilla, a Guinness-rekorder

Az 58 éves sportoló tartja a jeges vízben tartózkodás rekordját Guinness rekordját Európában, 26 perccel, de bevallása szerint ma már nem lenne képes erre. Tapasztalata szerint a hideg víz tisztán tartja a gondolatokat és fiatalít. Schirilla György úszásaival a sport és az egészséges életmód szellemiségét kívánja közvetíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában