Kecskemét

2018.12.20. 11:30

Tehetségét díjra váltotta Balázs Marcell

Balázs Marcell sokoldalú tehetségét bizonyítja, hogy három nyelven beszél, kiemelkedő matematikatudással bír, pénzügyi-gazdasági területen saját magát képezi, valamint klarinétosként és énekesként is komoly érdemei vannak.

Sebestyén Hajnalka

Marcell a Bolyai könyvtárában otthonosan mozog

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Városi Tehetségnapon idén a diáktehetség díjat Balázs Marcell, a Bolyai János Gimnázium tanulója érdemelte ki kiváló eredményei elismeréseként. Minden évben számos versenyen bizonyítja tudását több tantárgyból is.

– Meglepett a díj, azt sem tudtam, hogy az iskolám jelölt rá. A díjkiosztó előtt két nappal értesültem róla. Nagyon megtisztelő és örülök neki. Ezt nem egyedül értem el. Ehhez kellett az édesanyám is, aki rengeteget tett értem, nemcsak angol nyelvtudása átadásával, hanem a nyugodt családi környezet biztosításával – hangsúlyozta.

Marcell a spanyol–magyar két tanítási nyelvű osztályban idén érettségizik. Az elmúlt tanévben 2. helyezést ért el a spanyol nyelvi OKTV országos döntőjén, és megkapta a mexikói, majd a spanyol nagykövetség Kiváló tanuló díját. A spanyol mellett angol és német nyelvből is felső­fokú nyelvvizsgával büszkélkedhet.

– Általános iskolában másodikosként kezdtem el angolul tanulni. Nem tanórai keretek között, hanem édesanyámmal, aki angoltanár. Majd negyediktől a német nyelvet választottam, innentől párhuzamosan tanultam mindkettőt. A Bolyaiban újabb nyelvet szerettem volna felvenni. Azért esett a választásom a spanyolra, mert egzotikus és különleges számomra. Újabb nyelvben egyelőre nem gondolkodom, de ha a későbbiekben a munkámhoz szükséges lenne, akkor nyitott vagyok rá – árulta el Marcell.

A fiatal tehetség minden társadalomtudományi témára nyitott, sokat olvas. Az elmúlt években elsősorban gazdasági újságokat, könyveket, főként angol nyelven.

– Néhány éve elkezdtem olvasni a Forbes gazdasági magazint. Ekkor tudatosult bennem, hogy érdekel az üzleti élet, a tőzsde és a pénzügyi intézmények működése. Ezen a téren az angol nyelvű könyvek tartalma fogott meg. A belső motivációm hatására egyre jobban beleástam magam a témába, több versenyen indultam, és a jövőmet is ezen a pályán képzelem el – tette hozzá.

Marcell a Bolyai könyvtárában otthonosan mozog
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

Marcellnak nemcsak a nyelvtehetsége kiemelkedő, hanem matematikatudása is. Ez utóbbi azért különösen fontos számára, mert a pénzügyi-gazdasági területen szüksége van rá. Tavaly a KEBA Országos Tőzsdeversenyén 1. helyezést szerzett csapatával, s ugyanebben az évben elnyerte a PADMA pályázati díját is. Tőzsdei ismereteit sikeres szakvizsgájával is bizonyította. Az idei tanévben pedig csapatával eljutott a PénzSztár országos verseny döntőjéig, melyet ezen a héten rendeznek meg.

– A csapatversenyek egy új kihívást jelentettek számomra. Most olyan társakkal versenyzem a PénzSztár versenyen, akik szintén elhivatottak. Jó a munkamegosztás, lehet rájuk építkezni – mondta.

Az egyelőre még nem dőlt el, hol folytatja tanulmányait. A cél közgazdasági-pénzügyi egyetem Angliában vagy Budapesten.

– Elsősorban azért szeretnék Angliában tanulni, mert az angolszász oktatás arra ösztönzi a hallgatót, hogy utánajárjon dolgoknak, megértse azok okait. Nekem ez vonzó, nem kell fogni a kezemet, önállóságra törekszem – jegyezte meg.

A munka terén is célja a függetlenség.

– Vonzanak a befektetések és a tőkepiac. Olyan feladatot szeretnék majd, melynek magas a hozzáadott értéke. Saját cégben, például befektetési alapban is gondolkodom, ami függetlenséget biztosít majd a számomra – részletezte.

A tanulás mellett a művészet, ezen belül is a zene fontos a számára. E területen komoly érdemeket szerzett. Klarinétosként a kecskeméti fúvósegyüttesben játszott. Tagja a Bolyai énekkarának, valamint az öregdiákokból szerveződött Scherzo vegyes karnak.

– A zenében régebben aktívabb voltam, mostanában kevesebb időm jut rá. Jelenleg csak az énekkari munkában veszek részt. Nemrég tértem vissza hozzájuk – mesélte.

Marcell minden tantárgyból jó tanuló, de nem jár mindenből versenyekre.

– Emlékszem, kisiskolásként azt mondták rám, hogy humán beállítottságú vagyok. Később kiderült, hogy ez nem teljesen igaz, hiszen matekból is jó voltam. Szerintem senkit nem szabad beskatulyázni, minden téren támogatni kell a tehetsége kibontakoztatásában – osztotta meg véleményét.

Közösségi srác

A sok verseny és tanulás mellett Marcell a korosztálya megszokott pörgős életét éli. Ugyanúgy eljár szórakozni, találkozik a barátaival, igazi közösségi srác. Úgy tartja: mindennek megvan a maga ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában