Kecskemét

2018.10.16. 17:30

Újraélesztés világnapja: semmi nem rosszabb, mint tétlennek maradni

Valamit tenni mindig jobb, mint semmit sem – ez az alapelv az újraélesztés során, és erre hívták fel a diákok és minden érdeklődő figyelmét a sürgősségi szakorvosok az újraélesztés világnapja alkalmából a kecskeméti kórházban tartott bemutatókon.

Hraskó István

A kezed életet menthet – ez a mottója az újraélesztés október 16-ai világnapjának, amelyet az Európai Újraélesztési Társaság kezdeményezett és idén már a kontinens szinte valamennyi országában megrendezik, Magyarországon immár hatodik alkalommal.

A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a hirtelen szívhalálra, amely a fejlett társadalmakban az egyik vezető halálok. Hazánkban minden órában meghal valaki hirtelen szívpanaszok következtében, vagyis mintegy tízszer annyian érintettek, mint a végzetes kimenetelű közlekedési balesetekben.

A figyelemfelhívás mellett a szervezők a gyakorlatra, tehát az újraélesztés oktatására is nagy hangsúly helyeznek ilyenkor. A megyei kórház főbejáratának előcsarnokában például az egész délelőtt gyakorolhatták az érdeklődők és a technika elsajátítását fontosnak érzők a mellkaskompressziót és a levegőbefújást, az intézmény sürgősségi betegellátó osztályának munkatársai iránymutatásával. Dr. Szabó István osztályvezető főorvos és dr. Zag Levente sürgősségi szakorvos a kisgyerekek, babák újraélesztéséről és a részükre való elsősegélynyújtásról is hasznos ismereteket osztott meg a kismamákkal, szülőkkel.

– Kíváncsi voltam, és nekem most minden új volt. Utoljára akkor tanultam újraélesztést, mikor a jogosítvány miatt tanfolyamra jártam. Nem tudtam azt sem, pontosan mit lehet tenni, ha a kisbaba fuldoklik. Remélem, ezek olyan ismeretek lesznek, melyeket soha nem kell használnom, de mindenképpen jó volt ezeket a gyakorlati ismereteket elsajátítani – mondta egy várandós édesanya, Safranyik Dóra, Pocsainé Farkas Boglárka, a Széchenyi iskola pedagógusa osztályával, a 10. A-val érkezett a kórházba. Reggel értesültek a rendezvényről, és gyorsan úgy döntöttek, ott a helyük, majd később bepótolják az elmaradt németórát.

– Rendkívül fontos a téma, ráadásul a diákjaim számára épp aktuális, hiszen többen közülük most készülnek a vezetői engedély megszerzésére. A lehető legjobb alkalom volt, hogy kipróbálják és gyakorolják az újraélesztés technikáját, így legalább lesz egy kis előképzettségük. Persze lehet majd még bővíteni a tudást, utána fogunk nézni, hol van a városban nyilvános defibrillátor – nyilatkozta a pedagógus.

A tizedikes Bodócs Szelina tavaly is részt vett a bemutatón, bár mint mondta, nem baj, hogy újra eljöttek, hiszen nem emlékezett minden részletre.

– Például jó, hogy felelevenítettük, milyen ritmusban is kell a kompressziót alkalmaznunk. Hogy mernék-e segíteni, ha valaki rosszul lenne a közelemben? Igen, azt hiszem, lenne hozzá bátorságom, megpróbálnék minden tőlem telhetőt megtenni, hogy életben maradjon – mondta Szelina.

Zag Levente sürgősségi szakorvos tapasztalatai szerint két alapvető félelem van a köztudatban az újraélesztéssel kapcsolatban. A legtöbben attól tartanak, hogy a mellkaskompresszió során eltörik az öntudatlan ember bordáit, pedig ez még mindig sokkal kisebb baj, mintha el sem kezdik az újraélesztést. Emellett gyakori a félautomata defibrillátorokkal kapcsolatos bizonytalanság, hogy például ehhez kell-e vizsga. A válasz nem, hiszen direkt laikusoknak készültek, hogy kritikus szituációban bárki lehetőség szerint könnyen tudja az eszközt kezelni, hiszen a legtöbb magyarul adja az utasításokat.

– A diákok ismeretei változóak, de én úgy látom, a nagyobb, tizenegyedikes-tizenkettedikes tanulók nagy része hallott vagy tanult is az újraélesztésről. És szerintem alkalmaznák is a technikát, ha arra szükség lenne, például látnának valakit összeesni. A mostani és az ehhez hasonló rendezvények pont arra jók, hogy bátorítsuk őket, cselekedjenek nyugodtan, mert ilyen szituációkban az a legrosszabb, ha nem tesznek semmit. Itt gyakorolhatnak a babán, és láthatják, hogy nem egy olyan bonyolult műveletről van szó. Viszont felismerik, milyen fontos ez a pár mozdulat, hiszen életet menthetnek velük – mondta Zag Levente.

Azonnal el kell kezdeni

Évente Magyarországon 26 ezer ember, tehát naponta 70 ember esik hirtelen szívhalál áldozatául, melynek több, mint a fele közterületen következik be. Minden segítség nélkül eltelt perccel 10 százalékkal csökken az életesély. 3-5 percen belül pedig megindul az agykárosodás. Az azonnal megkezdett újraélesztés és korai defibrillálás megduplázhatja vagy megtriplázhatja a túlélési esélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában