A megyei Prima díj jelöltjei – 1.

2018.10.24. 06:25

Közülük kerül ki a három megyei Prima díjas és a Közönségdíjas 1. rész

A 2018. évi területi Prima díj-­jelöltek bemutatkozó cikksorozatában a 10 kategóriá­ban már győzelmet aratott személyek kerülnek bemutatásra, miközben már javában zajlik a közönségszavazás a www.primadij.hu weboldalon.

PN

A VOSZ kezdeményezésének célja egy politikától mentes díj létrehozása volt, hogy a térségben is elismerésben részesüljenek a tudomány, a művészet, a kultúra és a sport kiemelkedő teljesítményt nyújtó helyi tehetségei, akiknek tevékenysége és munkássága kifejezetten példaértékű eredményekkel bír. A héten bemutatkozó 10 kategóriagyőztes közül fog kikerülni a 3 megyei Prima díjas és a Közönségdíjas.

Lezsák Sándor

1. Magyar irodalom

Lezsák Sándor – költő, drámaíró, Lakitelek

Az irodalmi életbe az 1970-es években kapcsolódott be, 1979-ben megszervezte a fiatal írók lakiteleki találkozóját. Első verseskötete 1983-ban jelent meg Békebeli éjszaka címmel. 1984-től a Magyar Írószövetség tagja. Első drámája Nyolcvan vödör levegő címmel 1988-ban jelent meg nyomtatásban. Politikai pályafutása mellett is az irodalom aktív művelője maradt. 1993-ban dalszövegeket írt Szörényi Levente: Atilla – Isten kardja című rockoperájához. Az utóbbi egy évben három kötete jelent meg különböző műfajokban: Misi, a puska és a lódenkabát címmel verseskötete, Atilla fia, Csaba királyfi című színműve, válogatott írásait pedig A rozsdás kések ellenében címmel adta közre. 2018-ban József Attila-­díjjal ismerték el irodalmi munkásságát.

Danyi Judit

2. Magyar színház- és filmművészet

Danyi Judit – színművész, Kecskemét

Színészi karrierje a filmvásznon kezdődött, színpadon harminc éve szerepel. Pályáján a drámairodalom nagy nőalakjait volt alkalma eljátszani, Opheliától a Kaméliás hölgyig. 1998-ban érkezett Kecskemétre Tasnádi Csaba invitálására a Királyasszony lovagjába, a királynő szerepére. Szintén közönségsikert aratott, mint a Vágy a szilfák alatt Abbie-je, a Jövőre veled itt Dorisa, a Figaro házasságában Susanne, a Bánk bánban pedig előbb Melinda szerepében, majd Gertrudisként. Számos elismerésben részesült, 1999-ben Radó-díjat, 2000-ben Domján Edit-díjat, 2015-ben Magyar Arany Érdemkeresztet kapott. Öt alkalommal lett a kecskeméti színházban az évad színésznője. Elnyerte Kecskemét legrangosabb kulturális díját, a Katona József-­díjat is.

Kunhegyesi Ferenc

3. Magyar képzőművészet

ifj. Kunhegyesi Ferenc – festőművész, Kiskőrös

Négygyermekes, tradicionális, lovári nyelvet beszélő család első gyermeke. Fiatal korától kezdve érdekelte a tánc és a képzőművészet. Az ezredfordulón festészeti tanulmányokat folytatott Szentandrássy István Kossuth-díjas roma festőművész irányításával. Megszerzett tudását használva, érzéseit, gondolatait grafikákban és festményekben tárja a világ elé. Képzőművészként több mint húsz éve alkot. Kiállításaival, oktató tevékenységével a roma kultúrát közvetíti, átörökíti a hagyományokat. 2011-ben alapító tagja lett a Kőrös-Körül a Művészetért Egyesületnek, 2012-től tervezi és kivitelezi a kiskőrösi Petőfi-­szilveszter színházi előadásainak díszleteit. Művei a Kiskőrösi Értéktár részét képezik. A roma gyermekek között folytatott képességfejlesztő munkájáért és művészeti tevékenységéért megkapta a Kiskőrös Város Kultúrájáért kitüntetést.

Már javában zajlik a közönségszavazás a www.primadij.hu weboldalon.

Címkék#Prima díj

Ezek is érdekelhetik