Debüt koncertsorozat

2018.10.31. 07:00

Elírásból született meg a Gayalog zenekar neve

Újabb zenei csemegét kínál a hetényi Debüt koncertsorozat. Szerda este a Gayalog lép színpadra. A kecskeméti fiatalok a folk- és a világzene ötvözetét hozzák el a közönségnek.

Sebestyén Hajnalka

Hatodik felvonásához érkezik meg szerdán a Debüt koncertsorozat a hetényi közösségi házban. Lehotay Judit koncertszervező célja, hogy helyi zenei újdonságokat vonultasson fel az élő koncerteken. Nem titkolt célja, hogy bemutassa, nem csupán a tehetségkutató műsorokban, hanem napjainkban a környezetünkben is születnek új tehetségek, új zenék.

Szerdán 20 órakor egy igazán exkluzív zenei élményben lehet része a közönségnek, hiszen a nemrégiben alakult, igazán tehetséges zenészek csapata, a Gayalog érkezik a hetényi színpadra. A koncertjük ingyenes.

A fiatalok – Vajda Vani, Tóth Marcell Soma és Lázár Miklós – a nyár elején zenéltek együtt először ebben a felállásban.

– Az egész azzal kezdődött, hogy engem megkértek citerázni egy pódiumbeszélgetésen még májusban, és ahhoz hívtam Miklóst, hogy csellóval kísérjen – emlékezett vissza Vani. – Az akkor játszott két és fél perces dalunkból Soma szaxofonjátékával kiegészítve már egy hatperces dalt készítettünk, amit rövidesen egy CD-re való zene követett. Első nagyobb jelenésünk a Múzeumok Éjszakáján volt, de azóta már több nagyobb rendezvényen is részt vettünk – mesélte.

A fiatalok zenei múltja sokszínű és gazdag, tehetségüket régóta kamatoztatják. Tóth Marcell Soma faipari technikusként végzett tavasszal. Hét évet szaxofonozott zeneiskolában, és több kecskeméti zenekarnak is aktív részvevője volt. Lázár Miklóstól sem áll távol a zene. Tizenkét éves ÉZI-s múltja után most a Kodály Intézetben dolgozik zenei szakkönyvtárosként. A Resti Kornél zenekar mellett kezdte el a Gayalogot. Vajda Vani pedig ének szakon végzett a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Karán idén júniusban. Jelenleg a Leskowsky Hangszergyűjteményben tárlatvezető és foglalkozástartó, emellett citeraoktatóként dolgozik a Waldorf-iskolában. Tizenhárom évet zenélt egy autentikus népzenei együttesben citerán. A Kecskeméti Főiskolán három évig vezette a KeFolk Együttest.

A Gayalog együttest röviden, tömören úgy jellemezhetnénk: folk- és világzene ötvözete Kecskemétről.

Lázár Miklós, Tóth Marcell Soma és Vajda Vani, azaz a Gayalog

– A dalainkban fellelhetőek magyar, illetve más népek dalai, kórusművek, filmzenék. Mindezek dalcsokrokba vannak szedve, melyeknek elmélkedős, éteri hangulatából olykor egy kis deep trance érzéssel rázzuk fel a révedezőket. És hogy mi az a deep trance, azt igazából mi magunk sem tudjuk, de jól hangzik, és úgy tűnik, mintha csinálnánk valamit – mondta mosolyogva Vani.

Ez igaz az együttes elnevezésére is. – A gayalog egy szimpla elírásnak köszönhető egy barátunktól. Agyalok. Gayalog. Egy másik baráttól származik rá megfejtés, mivel a zenénkben is érezhető Gaia, a Földanya hívása, és a logosz elérése, ami Arisztotelész szerint az ésszel bíró lélekrész – árulta el.

Az együttesnek már vannak saját dalai is. – Talán az egyik legjobban sikerült dalunk egyáltalán nem is tartalmaz kölcsönvett betéteket. Amikor lehetőségünk van improvizálgatni a próbák alatt, akkor azokból általában már egy teljesen saját dal készül – mondta.

A koncert 20 órakor kezdődik

A koncert mindenki számára ingyenes. A hetényi közösségi ház könnyen elérhető, akár autóval, akár autóbusszal. S hogy kiket vár a koncertre a Gayalog? Erre Vani a következőket mondta: „Ezt a dalt küldenénk azoknak, akik szeretik” – akár idézhetnék bármelyik rádióműsorból.

Nyitókép: Gayalog zenekar Facebook oldala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában