Kiskunhalas

2018.09.24. 14:00

Keresik a megoldást az áldatlan helyzetre Halason

Igyekeznek megoldást találni a kiskunhalasi „Bárka” Integrált Szociális Intézmény környékén kialakult helyzetre – reagált lapunknak az intézményt fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság.

Pozsgai Ákos

A háromszáz bentlakó közül nyolc-tíz jár ki és be a kerítésen

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Az intézkedésre azért van szükség, ahogy azt korábban is megírtuk, mert a pszichiátriai betegeket gondozó intézmény környékén élő lakók fenyegetve érzik magukat az otthonból kijáró gondozottak miatt, ezért figyelemfelhívó aláírásgyűjtésbe is kezdtek.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Megyei Kirendeltségének munkatársai a környező lakótelepen élőkkel konzultálva, panaszaikat meghallgatva igyekeznek megoldást találni a Bács-Kiskun Megyei „Bárka” Integrált Szociális Intézmény környékén kialakult helyzetre. Mivel egy elhúzódó és összetett helyzetről van szó, ezért a megoldási folyamat hosszabb időt vesz igénybe, de az Intézmény vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy mindenki számára megnyugtató megoldást találjanak – közölte hírportálunkhoz eljuttatott írásos válaszában dr. Oláh Miklós, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kommunikációs referense.

Közölte azt is, hogy a fenntartó és az intézmény a probléma megoldására már számos intézkedést tett. A gondozói létszámot megerősítették, kamerarendszert építettek ki, 24 órás élőerős portaszolgálatot működtetnek, beléptető rendszer van, a lakók ki- és belépése a kapun ellenőrzött. Személyre szabott mentálhigiénés munkával, foglalkoztatással törekszenek a lakók gondozására, felügyeletére. Mivel egy nagy létszámú intézményről van szó, ezért ezek megerősítése folyamatosan zajlik.

– A pszichiátriai betegek bentlakást nyújtó ellátása esetében szigorú szabályok határozzák meg a speciális jogokat. A szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátottak nem kényszeríthetőek arra, hogy az intézményt ne hagyják el. Azoknak az ellátottaknak az esetében, akik a szociális szolgáltatást nyújtóval nem együttműködőek, s ebben pszichiátriai betegségük az alap ok, kizárólag akut egészségügyi ellátással orvosolható a helyzet – mutatott rá a referens.

A háromszáz bentlakó közül nyolc-tíz jár ki és be a kerítésen
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában