kiskunhalas

2018.09.20. 12:34

Halasi csipke az El Camino zarándokúton

Nem kisebb feladatra vállalkozott két kiskunhalasi és egy budapesti fiatalember, minthogy végigjárják a Szent Jakab-utat.

Pozsgai Ákos

Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója, Fodor Imre és Pajor Kálmán, az utat támogató Halasi Csipke Közalapítvány elnöke

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Csütörtök reggel repültek Franciaországba, ahol a tervek szerint a délutáni órákban már a francia kiindulópontnál lesznek, pihennek, majd másnap, péntek reggel indulnak el gyalog az El Camino több mint 800 kilométer hosszú útján.

Farkas Róbert, Fodor Imre és Szőke Levente gyakorlott túrázók, de még így is legalább egy év előkészület kellett a rendhagyó út megszervezéséhez. Tavaly nyáron határozták el, hogy megpróbálják végigjárni a Szent Jakab-­utat. Az ősrégi zarándokút a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt. A mai út Spanyolország Galícia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet, ahol a hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai.

Felvették a kapcsolatot a madridi magyar nagykövetséggel és zarándokútjukat támogatja a Halasi Csipke Közalapítvány, valamint több magánszemély is. A tervek szerint 35 nap alatt szeretnék megtenni az utat, napi átlag 22–25 kilométert gyalogolnak majd. Útjukról blogot készítenek, amit a világhálón lehet majd figyelemmel kísérni.

A halasi fiatalemberek egy külön erre a zarándokútra készített halasi csipkét is visznek magukkal, amit Santiago de Compostela székesegyházában helyeznek majd el. A tenyérnyi terítőt 67 munkaóra alatt Pajorné Berta Gyöngyi varrta és Hrk Erika kontúrozta, Fodor Imre terve alapján. A terítő egy Camino-kagylót ábrázol egy kereszttel és rajta Kiskunhalas felirattal.

Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója, Fodor Imre és Pajor Kálmán, az utat támogató Halasi Csipke Közalapítvány elnöke
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában