Jánoshalma

2018.09.15. 11:59

A jánoshalmi Szüreti Expo jó lehetőség az iskolának is

A Kelet-Magyarországi Agrárszakképző Központ Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium udvara péntek délelőtt ismét benépesült a környék gazdáival a kétnapos Szüreti Expo rendezvényeire.

Pozsgai Ákos

Fiatal látogatói is voltak az expónak, akik körében nagy sikert arattak a kiállított termékek

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Taskovics Péter, a jánoshalmi oktatási intézmény főigazgatója, a rendezvény házigazdája a megnyitóbeszédében fontosnak nevezte, hogy mezőgazdasági tanintézményként helyet adjanak az ilyen rendezvényeknek, hiszen egy jó iskola a jövőnek képez szakembereket.

Az ENSZ mezőgazdasági szervezetének legutóbbi jelentésére utalva – mely szerint 2050-re hetven százalékkal több élelmiszerre lesz szüksége a Föld lakosságának olyan feltételek mellett, hogy ehhez a klímaváltozás miatt harminc százalékkal kevesebb termőterület és negyven százalékkal kevesebb ivóvíz áll majd rendelkezésre. Mindez arra figyelmeztetett, hogy óriási feladat áll a mezőgazdasági termelők és az agrárszakképző intézmények előtt.

– Az a feladatunk, hogy felkészüljünk a digitális stratégián belül arra a negyedik ipari forradalomra, ami várhatóan a mezőgazdaságban végbe fog menni az elkövetkezendő időszakban. Ehhez nagyon komoly feltételekkel kell majd rendelkezniük, amit igyekszik az intézmény a fenntartó segítségével megteremteni. Ahhoz azonban, hogy ezeket a feladatokat végre tudjuk hajtani, nagyon nagy szükségük van azokra a vállalkozásokra és partnerekre, akik ebben segíteni tudják az iskolánkat – mondta az iskola igazgatója, aki szerint a Szüreti Expo az egyik kiváló lehetőség arra, ahol ők is meg tudnak mutatkozni.

Az idei Szüreti Expót is gazdag szakmai és kulturális programok kísérték a rendezvény ideje alatt, ahol a helyi és környező települések hagyományőrző csoportjai léptek fel, valamint idén is megrendezték az expo második napján, a hagyományos Töltött káposzta-főző versenyt szombaton, valamint a Desperado együttes adott koncertet. E mellett gazdafórum, a Megyei Kormányhivatal mobil Kormányablak busza, egészségügyi szűrő pont, kiállítások, valamint gyermekprogramok is várták az érdeklődőket.

Fiatal látogatói is voltak az expónak, akik körében nagy sikert arattak a kiállított termékek
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában