Kecskemét/Lajosmizse

2018.09.05. 07:00

57 kilós harcsát fogott a kecskeméti horgász

Élete legnagyobb fogásán van túl Pinka László Péter, vagy ahogy barátai ismerik, Dian. A 48 éves kecskeméti sporthorgász a lajosmizsei Füzes-tavon döntötte meg saját rekordját.

Maksa Balázs

Pinka László Péter hároméves korában került kapcsolatba a horgászattal, amikor nagybátyja kiváltotta neki a horgászengedélyt. A hobbiból azóta szenvedély lett, a kecskeméti horgász amikor csak teheti, magához veszi felszerelését és útnak indul, ahová felesége szinte minden alkalommal elkíséri.

Eddigi legnagyobb fogása egy 27,5 kilogrammos harcsa volt, amit forgókanállal sikerült kifognia a Maroson.

A mostani rekordfogás alkalmával őt is meglepetés érte.

– A régi, hagyományos technikával fogtam meg, csomógiliszta és egy szem kukorica volt a horgon. Nem is gondoltam volna ilyen nagy fogásra, mert pontyra mentem, nem harcsára voltam felkészülve – mesélte a Baon.hu-nak Pinka László Péter, aki hozzátette, idén már kétszer is megtréfálták a harcsák az ívásszezon idején, mindkét alkalommal majdnem elvitték az egész szerelékét.

Élete legnagyobb halát mintegy másfél órán át fárasztotta, mire ki bírta húzni a partra.

– A feleségem fotózta le a nagy fogást, mert olyan magasan volt az adrenalinszintem a fárasztás után, hogy szinte remegtem, mikor végre kihúztam a partra – mesélte a horgász. Őt és feleségét is meglepte a harcsa mérete a maga 178 centiméteres hosszával és 57 kilójával.

Másfél órán át kellett fárasztani a harcsát

A nem mindennapi fogáshoz a Magyar Országos Horgász Szövetség is gratulált.

Kobolák János, a tavat üzemeltető Almavirág Horgászegyesület elnöke a Baon.hu-nak elmondta, a Füzesen eddig kifogott legnagyobb harcsa 60 kilogramm felett volt nem sokkal, de Dian fogása is kiemelkedőnek számít.

A helyi horgászati szabályok szerint a tíz kilónál nagyobb harcsát tilos visszaengedni a vízbe, ugyanakkor elvinni sem lehet, értesíteni kell a halőrt. Lászlóék is így tettek, és átadták a halat a horgásztavat üzemeltető egyesületnek.

– Jutalomként a gyönyörű fogásért cserébe a horgász húszezer forint értékű napijegyet kap ajándékba, amit szabadon felhasználhat – mondta a Baon.hu-nak az egyesület elnöke. Hozzátette, a kifogott halból pedig ebéd készül majd az októberi horgászversenyre.

Pinka László Péter a rekordméretű harcsával

A kecskeméti horgász elmondása szerint a tó üzemeltetője nagyon örült, hogy végre kifogta az egyik példányt, mert nagyon sok nagy méretű harcsa van a tóban. Ezeknek a halaknak rendkívül nagy a tápanyagigényük, egy kiló súlygyarapodáshoz 10 kilogramm tápanyagra van szükségük.

A kecskeméti horgásznak számos kedvelt horgászhelye van, de a lajosmizsei Füzes-tó a legkedvesebb számára, már közel 12 éve jár ide rendszeresen.

Pinka László Péter nemcsak kedvtelésből jár horgászni, rendszeres résztvevője a különféle sporthorgász versenyeknek is. Az elmúlt évek során számos dobogós helyezést és kupát zsebelt be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában