Kiskunhalas

2018.08.19. 15:30

Rongyok, kanalak, állati maradványok okoztak dugulást Halason

Állati eredetű maradványokat, rongyokat, műanyag és fémkanalakat is beletömködtek a szennyvízelvezető csatornába Kiskunhalason, a Hunyadi utcában, ahova azért vonultak ki a szolgál­tató munkatársai az elmúlt napokban, mert a felgyülemlett szeméttől úgy eldugult a rendszer, hogy nem tudott továbbfolyni a szennyvíz, ami már a csatornafedlap alól szivárgott ki az úttestre.

Pozsgai Ákos

A csatornából kibányászott dolgok nagy része biztosan nem véletlenül került bele a hálózatba

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A kellemetlen szúrós szagú szennyvíz már az egész úttestet elöntötte, amikor lakossági bejelentés alapján kiérkezett a megadott címre a Kiskunsági Víziközmű-­Szolgáltató Kft. kárelhárító csapata, hogy meg­szüntessék a dugulást.

– A sokat tapasztalt szakemberek is elképedtek a látottaktól – nyilatkozta hírportálunknak Szilágyi Zsolt szennyvízágazati üzemvezető. A szakember elmondása szerint sajnos nem egyedi esetről van szó, más városokban is előfordul, hogy szándékosan dobálják bele a hálózatba az oda nem való anyagokat. A halasi Hunyadi utcában azonban extrém dugulásról volt szó.

Speciális szerszámokkal próbálták a csatornában lévő úszott, illetve ülepedett szennyeződést eltávolítani. A szakemberek találtak csirkemaradványokat, műanyag flakonokat, rongydarabokat, különböző fémdarabokat, fém evőeszközöket, amik biztos, hogy nem véletlenül a lefolyókon keresztül jutottak a szennyvízcsatorna-rendszerbe.

– Biztosra vehető, hogy a hulladékot szándékosan dobálták bele a csatornába, próbáltak így megszabadulni a háztartási hulladéktól, a WC-k és a mosdók lefolyóin keresztül ugyanis ilyen dolgokat nem lehet bejuttatni a rendszerbe. Ez nem normális állapot, ez nemcsak a szolgáltatónak probléma, hanem a lakosság számára is. A felgyülemlett rengeteg szeméttől nem tud elfolyni a szennyvíz, nem kis bosszúságot okozva a többi fogyasztónak, ugyanis jelentős dugulásokat okoz, akár még a háztartásokban is – mondta el Szilágyi Zsolt.

Korábban előfordult olyan eset is, hogy egy egész disznó belsőségeit dobálták a szennyvízcsatorna-rendszerbe – tudtuk meg Takó Gábortól, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. üzemmérnökétől. A cég szolgáltatási területéhez tartozó többi településen is voltak már hasonló esetek. A szakember szerint jellemzően azokon a településrészeken gyakoriak az oda nem való anyagoktól keletkező dugulások, ahol nem régen építették ki a szennyvízelvezető csatornarendszert. Ebből arra lehetne következtetni, hogy sokan nem ismerik a szennyvízcsatorna működését, nem tudják, hogy a keletkező háztartási hulladékot nem a WC-kagylóba, vagy az aknafedelet felnyitva a szennyvízcsatornába kell dobálni.

A csatornából kibányászott dolgok nagy része biztosan nem véletlenül került bele a hálózatba
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A szennyvíztisztító telepen egy konténerbe gyűjtik az átemelőkön, a különböző mechanikai szűrőkön átjutó kiválasztott, fennmaradó hulladékot, amit rácsszemétnek is neveznek a szakemberek. Ez a maradvány szálas anyag, amit a mechanikai előtisztítás során kiválasztanak a szennyvízből, mert már többnyire nem bonthatók le és a biológiai környezetet károsítják.

– Az oda nem való szeméttől eltömítődik a csatornarendszer, időnként leégnek az átemelő szivattyúk is és más műszaki meghibásodásokat is előidéz a hulladék. A soron kívüli karbantartás, hibajavítás, vagy a drága műszaki berendezések pótlása éves szinten több millió forint pluszkiadással jár a szolgáltató cégnek – magyarázta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában