Bács-Kiskun

2018.03.04. 13:25

Tűzifával segítettek a rendőrök és a polgárőrök egy asszonyon

A szokásosnál hidegebb miatt a rendőrök és polgárőrök is járják a külterületi tanyákat, a napokban Balo­ta­­szálláson és Tiszaalpáron is még időben segítettek. A kiskunhalasi harminc férőhelyes hajléktalanszállón is jóval többen vannak, mindenkinek jut napi egy tál meleg étel, de reggelit és vacsorát is kapnak a rászorulók.

Pozsgai Ákos

Bajnai Viktor törzsőrmester, balotaszállási körzeti megbízott a településen kívül több mint 106 négyzetkilométernyi tanyás terület rendjére felügyel társával. Ebben a munkában a helyi polgárőrök vannak a rendőrök segítségére. A rendkívül hideg időjárás miatt naponta látogatják végig a tanyákon élő idős embereket.

– Most nem a klasszikus rendőri feladatok vannak túlsúlyban, inkább humanitárius feladatokat végzünk. Megnézzük, hogy van-e elegendő tűzifájuk és élelmük az egyedül élő időseknek, ha kell, segítünk az élelmiszerek eljuttatásában – magyarázta a fiatal törzsőrmester, aki néhány napja a helyi polgárőrökkel vitt tűzifát egy, a megyehatár közelében lévő tanyára a balotaszállási önkormányzat közreműködésével. A 71 éves Éva néni lakik itt régóta egyedül, elfogyott az összes tűzrevalója. Bajnai Viktor körzeti megbízott szerda délelőtt is hozzá tartott, a húszcentis hó lepte erdő mélyén lévő tanyát már csak a szolgálati terepjáróval lehet megközelíteni.

Bajnai Viktor törzsőrmester tűzifát vitt a megyehatár közelében élő Éva néninek. A fa behordásában is segített Fotó: Pozsgai Ákos

– Pusztamérgesen lakik a lányom, meg van egy fiam is, de karácsonykor láttam őket utoljára – magyarázta Éva néni, aki nagyon hálás a rendőrök segítségéért. Karácsony óta csak a rendőrök és a polgárőrök látogatják.

A napokban a Tiszakécskei Rendőrőrs tiszaalpári körzeti megbízottja is azzal szembesült, hogy a hozzá tartozó tanyás részek az időjárási viszonyok miatt szinte megközelíthetetlenné váltak. A jelzése alapján a rendőrök, az önkormányzat és a közterület-­felügyelet egy traktorral keresték fel az egyik, a külvilágtól elszigetelt tanyát, ahová fát és tartós élelmiszert is szállítottak. Az egyenruhások visszatérően ellenőrzik megyeszerte az egyedül élőket és a rászorulókat, nekik szükség esetén segítséget nyújtanak.

Az országban, a téli időszakban összesen 11 100 férőhelyen várják a hajléktalanokat. Emellett országosan több mint 7500 férőhelyes nappali melegedő kapacitás áll rendelkezésre. A tartósabb ellátást igénylő személyek részére 228 férőhellyel hajléktalanok rehabilitációs intézménye, és 446 férőhellyel hajléktalanok otthona is nyitva áll – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága.

Az extrém hideg miatt a kormány a krízisidőszak 360 millió forintos kerettámogatását további ötvenmillió forinttal emelte, ezt ezekben a napokban fogják felhasználni, alapvetően takarók, hálózsákok és egyéb többletkiadások fedezésére.

Sokan a rendkívüli hideg miatt költöztek be a halasi szállóra Fotó: Pozsgai Ákos

A kiskunhalasi Molnár utcai, harminc férőhelyes hajléktalanszálló is telt házzal működik.

– Jelenleg 38 lakója van az intézménynek, sokan az utóbbi napok rendkívül hideg időjárása miatt döntöttek úgy, hogy bejönnek a szállóra – mondta el lapunk érdeklődésére Juhász György, a Halas Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ vezetője. A halasi hajléktalanszállón nőket nem tudnak elszállásolni, így őket a legközelebb lévő kiskunfélegyházi szállóra irányítják. A 76/485-582-es telefonszámon érhető el a megyei krízisközpont, amely Kecs­keméten működik, szükség esetén krízisautót is indítanak a hajléktalanokért.

Kiskunhalason nem kötelező hajléktalanszállót működtetnie az önkormányzatnak, ennek ellenére több mint két évtizede működik a Molnár utcai szálló, ahol az elmúlt években pályázati forrásból jelentősen tudták javítani a lakhatási körülményeket. Kicserélték az épület külső és belső nyílászáróit, új szekrényeket vásároltak, amibe a lakók el tudják zárni a személyes holmijaikat. Ugyancsak pályázati forrásból három évre biztosítani tudják a bentlakóknak a napi egyszeri meleg étkezést, emellett vállalkozók adományaiból is érkezik meleg étel és pékáru a szállóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában