Szank

2018.03.29. 17:30

Szanki díszpolgár lett Gy. Szabó Béla

A világhírű erdélyi fametsző, Gy. Szabó Béla (1905–1985) és Szank kapcsolata 1936 óta íródott. A község képviselő-testülete egyhangú szavazással posztumusz díszpolgárává fogadta a művészt. A márciusi nemzeti ünnepen Ferenczy Miklós kolozsvári lelkész, aki a Gy. Szabó-­hagyaték őrzője, negyvenhárom Gy. Szabó-alkotást – közöttük egy olajjal készült önarcképet – ajándékozott Szanknak.

Tapodi Kálmán

Ferenczy Miklós lelkipásztor (balra) 43 darab Gy. Szabó Béla-alkotást, közöttük egy olajjal készült önarcképet hozott ajándékba Szankra

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

A székelyföldi testvértelepülés, Nagygalambfal­va híres szülötte, Kányádi Sándor költő után újabb erdélyi díszpolgára lett Szanknak. Gy. Szabó Béla fametsző ugyan már több mint három évtizede elhunyt, de szellemi és művészi hagyatékának hű őrzői a szankiak. A község általános iskolája 2001 óta is a gyulafehérvári – innen származik a Szabó Béla neve előtti „Gyé” – alkotó nevét viseli. Szankon, 1986 októberében nyílt meg a művész alkotásai­nak egyik legnagyobb tárháza, a Gy. Szabó Béla Képtár.

A képzőművész 1936 és 1943 között több alkalommal járt a településen, és rajzaiban megörökítette a szanki homokvilágot. „Az Alföld legvadabb helye ez. A húsz-­negyven méteres homokbuckák hullámaihoz hasonlót csak sivatagi képeken láttam. Helyenként akácfa igyekszik megfékezni s ott csak eresztgeti a szél a homokot, de néha dühiben nekimegy és a fák közeit is magasra tölti. Felmásztam az egyik buckára s nyugtalan dombok sorát láttam mindenfelé. Rajzoltam, ahogy csak szemem és kezem bírta.” – így írt Gy. Szabó Béla a Homokvilág című feljegyzésében az első szanki élményeiről.

A fiatal művész látogatásai során a református lelkészeknél vendégeskedett, melynek emlékére születésnapján, 1988. augusztus 26-án emléktáblát avattak a parókia ol­dalában.

Mint méltatói írták a fametszőről: „Szank szerepe azért fontos, mert Gy. Szabó Béla főiskolai hallgatóként itt érett igazi művésszé. A szanki nádfedeles házak nádjait hegyezte tollá és készültek a homokvilágról megragadó tusképei. Többször járt vissza, sok pasztellműve, szénrajza és fametszete is szanki ihletésű.”

Ferenczy Miklós lelkipásztor (balra) 43 darab Gy. Szabó Béla-alkotást, közöttük egy olajjal készült önarcképet hozott ajándékba Szankra
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Tapodi Kálmán

Gy. Szabó Béla 1982. július 27-én látogatott utoljára Szankra, ekkor körvonalazódott a gondolat, hogy hagyatékát a falu őrizze. A képtár megnyitását már nem érhette meg, de betegágyán a Kerényi József Ybl-díjas építész készítette tervrajzokat még láthatta. A világjáró művész 1985. november 30-án hunyt el Kolozsváron.

A szanki képtárban őrzött, több mint hatszáz alkotásból álló Gy. Szabó-gyűjtemény múlt évben tovább gyarapodott. Dr. Konrad Maria Weber Münchenben élő jogász, aki Gy. Szabó Béla keresztfia, ajánlott fel közel kétszáz alkotást; fametszeteket, ex libriseket és tárgyi emlékeket a képtárnak.

A márciusi nemzeti ünnepen Ferenczy Miklós kolozsvári lelkész, aki a Gy. Szabó-­hagyaték őrzője, negyvenhárom Gy. Szabó-alkotást – közöttük egy olajjal készült önarcképet – ajándékozott Szanknak, melynek képviselő-­testülete egyhangú szavazással avatta a község posztumusz díszpolgárává Gy. Szabó Bélát.

Szank világörökséget őrizhet

„Szank világörökséget őrizhet egy nagy művész jóvoltából” – írta Fábián Gyula újságíró, aki kiváló ismerője Gy. Szabó Béla művészetének. A szankiak most a Szank Községért emlékéremmel köszönték meg a világörökség óvásának segítését Ferenczy Miklós lelkipásztornak, aki 1990 után Gy. Szabó Béla hagyatékára alapozva ­létrehozta a Gy. Szabó Béla

Galériát Kolozsváron.

– Számomra különös örömöt, nagy megtiszteltetést jelent, amit a szanki közösségtől kaptam Gy. Szabó Béla művészi hagyatékának őrzője és gondozójaként. Köszönet érte! – fogalmazott a díjátadót követően Ferenczy Miklós.

A község képviselő-testülete ugyancsak Szank Községért díjat adományozott dr. Konrad Maria Weber részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában