Kecskemét

2018.01.25. 11:28

Összekeverte a jegyek színét, tízezer forintos büntetést fizet

Aki téved vagy mulaszt, azt megbüntetik az ellenőrök a kecskeméti helyi buszjáratokon. Alig egy hónapja foglalkoztunk a témával, azóta újabb olvasóink jártak pórul. Egyikük összekeverte a jegyek színét, a másik pedig a havi bérlet fordulónapján kapott büntetést.

Popovics Zsuzsanna

buszjegy

Bő tízezer forintjába kerül egy kecskeméti olvasónknak, hogy eltévesztette az általa használt buszjegy színét egy kecskeméti helyi járaton. Úgy tudta, érvényes jeggyel utazik, ám kiderült: összekeverte a lilát a rózsaszínnel, és kedvezményes, 190 forintos buszjeggyel utazott normál, 250 forintos helyett.

– A Széchényi térről, 16.15 órakor induló 10-es számú helyi járattal utaztam, amikor jött az ellenőr és közölte, hogy nem érvényes az utazási jegyem. Elismertem, hogy vélhetően összekevertem a két jegy színét – mesélte olvasónk.

– Az ellenőrnek bemutattam a nálam lévő másik két darab – nem kedvezményes – jegyet, kérésére átadtam a személyes okmányaimat, majd aláírtam a jegyzőkönyvet. Nagyon meglepődtem, hogy az ellenőr végül 8335 forint pótdíj megfizetésére kötelezett. Méltánytalanul magasnak tartom az összeget, hiszen volt nálam az utazási időnek megfelelő jegy is – mesélte olvasónk.

Az érintett munkanélküli, a rá rótt büntetés eléri a havi bevétele tíz százalékát. Ennek okán arra kérte levélben a közlekedési szolgáltatót, hogy töröljék a bírságot, vagy mérsékeljék az összegét. A DAKK Zrt. sem a büntetés mérséklését, sem módosítását nem engedélyezte. A kiszabott 8 ezer forint pótdíj plusz 335 forint mentedíj mellett a vétkes köteles megfizetni 1751 forint ügyviteli költséget is. Így összesen 10 085 forintjába kerül a színtévesztés. A szolgáltató három hónapos részletfizetésre adott lehetőséget a vétkesnek.

A városi helyi buszjáratokon korábban kék és piros volt a buszjegyek színe. Miért változtattak ezen a gyakorlaton? – kérdeztük a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. illetékesét. A társaság így tájékoztatott: az új formátumú menetjegyeket 2015-ben hozták forgalomba. A korábbi, fehér alapszínű menetjegyek esetében a vonaljegy és a kedvezményes vonaljegy csak a nyomat színében tért el egymástól, a vonaljegy kék, a kedvezményes vonaljegy piros színnyomással készült. Az utasok részéről merült fel, hogy problémás a két jegytípus beazonosítása. Ennek figyelembevételével vezették be az új menetjegytípusokat, melyek alapszíne (papír színe), valamint nyomatszíne (szövegezés színe) is különbözik egymástól. Az új nyomatú menetjegyekkel kapcsolatos észrevétel, panasz a társaság felé eddig még nem érkezett.

Aki bérlettel utazik, annak is érdemes betartania a szabályokat. Egy másik panaszos olvasónk két éve dolgozik a kecskeméti Mercedes-gyárban, és busszal közlekedik. Vele is megtörtént, hogy a havi bérlet fordulóján megbüntették. Akkor még nem tudta, hogy az ellenőrök minden hónap hatodikán ellenőrzik az éjszakai műszakból hazatérő gyári munkásokat. Ők ugyanis, amikor indulnak a munkahelyükre, még az előző havi bérlettel utaznak, másnap viszont kizárólag a következő hónapra megváltott, érvényesített bérlettel közlekedhetnek. Számtalanszor előfordul, hogy néhány utasnak van új bérlete, de érvénytelen, mert nincs ráírva az arcképes bérletszelvényük sorszáma. A vétségért komoly büntetés jár.

A különbség csak árnyalatnyi a lila és a rózsaszín jegyek között. Buszjegy érvényesítésénél nem csak a színét, de a tikett árát is érdemes ellenőrizni Fotó: Bús Csaba

Erre vonatkozóan a DAKK Zrt. közölte: az üzletszabályzatuk értelmében a névre szóló havi bérlet felmutatóját utazásra a tárgyhónap első napjának 0.00 órájától a tárgyhónapot követő hónap ötödik nap 24.00 óráig jogosítja utazásra.

A bérletszelvényen a vásárlást követően az első utazás megkezdése előtt felmutatójának az arcképes bérlet igazolványa, vagy teljes árú bérlet esetén az arcképes személyazonosításra alkalmas igazolványa számát fel kell tüntetnie a személyhez rendeltség bizonyítása érdekében. Az érvényességi időszakon kívül, valamint az igazolványszám feltüntetésének hiányában a bérlet érvénytelen, ellenőrzés során pótdíjazási eljárást von maga után.

Az ellenőrök kötelessége az utazási jogosultságot igazoló okmányok ellenőrzése, a jogtalan utazások kiszűrése. Az utasellenőrzések szúrópróbaszerűen zajlanak, időszaktól függetlenül, a helyi menetrend szerinti autóbuszjáratok üzemidején belül. Az ellenőrök nem gyakorolhatnak méltányosságot az ellenőrzés során – tájékoztatott a közszolgáltató.

A témával kapcsolatban itt olvashatja korábbi cikkünket.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában