ítélet

2018.05.22. 17:30

Megkéselt három embert Tiszakécskén, kapott négy évet

A román F. Dávid 2016 nyarán három fiatalt késelt meg a tiszakécskei szabadstrandon. A legsúlyosabb esetben tizenkét évet is kaphatott volna, de a Kecskeméti Törvényszék végül négy év börtönre ítélte.

Hraskó István

Kecskeméti Törvényszék 165/2017. D.F. életveszélyt okozó testi sértés bûntettének kísérlete és más bûncselekmények.

Fotó: Bús Csaba

A 26 éves, régóta hazánkban élő, magyarul jól beszélő román férfit rokonai feszülten várták a Kecskeméti Törvényszék folyosóján. Végül dr. Oroszi Márta tanácselnök kihirdette a határozatot: kétrendbeli életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és súlyos testi sértés miatt négy év börtönre ítélte a vádlottat, aki a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható szabadlábra. Emellett F. Dávidnak ki kell fizetnie 120 ezer forint bűnügyi költséget is.

A román férfi 2016. június 4-én este a kécskei szabadstrandon bulizott, akárcsak a büntetőper három sértettje – helybeli fiatalok – is. Este 9 körül a vádlott ismerősét tánc közben meglökték (hogy pontosan ki, azt nem lehetett tisztázni), de ekkor se vita, se veszekedés nem volt. Később azonban a részeg F. Dávid a Subi Bar-ban kötözködni kezdett a sértettek társaságával. Amikor átmentek a Szőke Tiszába, követte őket, tánc közben lökdösődött, inzultálta a sértettek társaságában lévő lányokat, és szóváltásba keveredett az egyik sértettel. A román férfi a kését is elővette, megmutatta, majd a szórakozóhely előtt is összeszólalkozott a társasággal és azt kiabálta, hogy elvágja a torkukat. Mikor a sértettek végül elindultak hazafelé, az előttük sétáló vádlott a Kókusz Bár közelében hirtelen megfordult, “bajt akartok?” kiáltással rájuk rontott, és késével többször megszúrta az egyik sértett homlokát, mellkasát és kezeit, egy másiknak pedig a a csuklóját. F. Dávid ezután futásnak eredt, de a társaságból egy harmadik férfi utána szaladt. Utol is érte a vádlottat, aki elesett, de a földről felkelve az őt üldöző sértettet is megkéselte, egyszer beleszúrt a bal oldalába, majd elmenekült a helyszínről. A sértettek közül ketten 8 napon belüli, míg társuk 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Kettőjük esetében az életveszélyes állapot kialakulásának elmaradása csupán a szerencsén múlott.

Fotós: Bús Csaba

A bíróság megállapította, így zajlottak le az események, ez nagyjából megegyezik az ügyészség vádjával, azzal az eltéréssel például, hogy a vádhatóság szerint a román férfi egy fa mögül, orvul támadt a sértettekre. A büntetőtanácsnak igen nehéz dolga volt, hogy tisztázza a részleteket, mert a vádlott is rengeteg alkalommal módosított vallomásán, a tanúk is sokszor ellentmondásokba keveredtek, sejthető volt, hogy összebeszéltek, egyeztették a vallomásaikat, az egyik megszúrt sértett pedig – ez is ritka – nem emlékezett arra, hogy tulajdonképpen mi is történt, hogyan késelték meg.

F. Dávid nem tagadta a nyomozás és a bírósági tárgyalás során sem, hogy megszúrta a három férfit, de számtalanszor kijelentette: nem szándékosan szúrt és vágott a késsel, hanem önvédelemből, mert a sértettek rátámadtak, ütötték-rúgták. Végül sikerült kiütnie egyikőjük kezéből a bicskát, majd halálfélelmében elkezdett csapkodni. Magyarán jogos védelmi helyzetről beszélt, amit ha elfogad a bíróság, F. Dávid nem is lett volna büntethető. Ezt a védekezést azonban dr. Oroszi Márta elvetette, merthogy a vádlott nem sérült (egyedül a csuklója, de ezt a vágást magának is okozhatta), márpedig ha tartósan rugdossák, ahogy próbálta elhitetni, annak lett volna látványos nyoma. Másrészt a tanúvallomások is megerősítették, hogy ő lépett fel támadólag a társasággal szemben, a szúrt sérülések pedig célzásra, és nem kétségbeesett hadonászásra utalnak.

Fotós: Bús Csaba

Megúszta négy évvel

F. Dávid a halmazat miatt kettőtől tizenkét évig terjedő szabadságvesztéssel volt büntethető. A tanács viszont még a középmértéknél (hét év) is jóval enyhébb büntetést szabott ki, és nem is a legszigorúbb végrehajtási fokozatban, azaz fegyházban, hanem börtönben. Oroszi Márta mindezt a több enyhítő körülménnyel indokolta: a vádlott büntetlen előéletű, ő is megsérült, értesítette a mentőket és egy kiskorú gyermekről is gondoskodik. Lakosné dr. András Ildikó súlyosításért és a román férfi hazánkból történő kiutasításáért fellebbezett, a vádlott felmentésért vagy enyhítésért. F. Dávid előzetes letartóztatását a Szegedi Ítélőtábla ítéletéig ugyanakkor fenntartotta a törvényszék, mert meglátásuk szerint fennáll a veszélye annak, hogy a román férfi megszökik szabadlábra helyezése esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában