Bűnmegelőzés

2024.07.09. 06:50

Iskolaőr Program: komolyabb atrocitások nélkül zajlott le a tanév Bács-Kiskunban

Az Iskolaőr Program 2020-ban indult el országos szinten, így a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén is. A bűnmegelőzési szakemberek folyamatosan ügyelnek a rendre az oktatási intézményekben. Kijelenthető, hogy sikerprogramról van szó.

Vizi Zalán

– Az elsődleges célunk ezzel a programmal a bűnmegelőzés, és annak az alapvető biztonságnak a megteremtése, amely megilleti a pedagógusokat és a tanulókat egyaránt – mondta az Iskolaőr Programról Liptai Linda rendőr őrnagy, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója.

Iskolaőr Program, bűnmegelőzés, tanulók
Iskolaőr Program: komolyabb atrocitások nélkül zajlott le a tanév Bács-Kiskunban
Forrás: police.hu / illusztráció

A mögöttünk hagyott tanévben 37 iskola vett részt ebben a programban vármegyénkből. Minden évben csatlakozhatnak az iskolák ehhez a kezdeményezéshez, e szándékot a fenntartók felé kell jelezni, akik az adott minisztériumoknak továbbítják a csatlakozási kérelmet. A 2024/25-ös tanévben további 17 oktatási intézmény fog csatlakozni az Iskolaőr Programhoz. Kecskeméten összesen 7 iskolát érint ez a program, míg a legtöbb oktatási intézmény a Kiskőrösi Rendőrkapitányság illetékességi területén van.

Az Iskolaőr Program fő célja a bűnmegelőzés

– Szerencsére ez a program nem azért jött létre, mert korábban nagyon jellemző lett volna a magyar iskolákra az erőszakos cselekedetek jelenléte, hanem azért, hogy ha van is, az ilyen esetek számát tovább csökkentsük, és tegyünk meg mindent a bűnmegelőzés értekében – hangsúlyozta Liptai Linda, hozzátéve, a szülőknek megnyugvást jelenthet, hogy gyermekük intézményében nemcsak a tanárok, de egy iskolaőr is ügyel a rendre.

Szikora Benedek iskolaőr részletezte, hogy munkájának fő célja az iskolán belüli szabálysértések és bűncselekmények megelőzése, de a diákok bármilyen problémával fordulhatnak hozzá. Volt, hogy egy diák eltűnt telefonját kellett megkeresni, kisebb balesetet kellett szakszerűen ellátni, de ha nagy a baj, az iskolaőrök elsősegélynyújtásban is segíthetnek.

Benedek iskolájában, Kiskunfélegyházán nem volt kirívó példa arra, hogy az iskolaőrnek közbe kellett volna avatkozni, és vármegyei szinten is csak két olyan eset történt, amikor fel kellett szólítani a diákokat, hogy fejezzék be erőszakos cselekedetüket. Mindkét esetben sikerrel járt az iskolaőr és a közbeavatkozás elejét vette az adott cselekménynek.

A nyári szünetben is van munkájuk az iskolaőröknek, hiszen praktikusan a strandokon látják el szolgálatukat, illetve bűnmegelőzési tanácsokkal az embereket. – Vízi balesetek esetén azonnal segítenünk kell a bajbajutottakon, illetve többször előfordult már, hogy figyelemmel kísértem magára hagyott táskák sorsát annak érdekében, nehogy idegen kezében landoljanak az értékek. Ezeknél a szituációknál felhívjuk a tulajdonosok figyelmét, hogy használják az értékmegőrző szekrényeket – mondta Szikora Benedek, hozzátéve, folyamatosan ügyelnek arra, hogy a medencékben és a csúszdáknál is minden rendben legyen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!