Kecskeméti Törvényszék

2024.06.24. 17:40

Elítélték a költségvetési TAO-pénzekkel trükköző kecskeméti sportegyesületi vezetőt

A Kecskeméti Járásbíróság ítéletet hirdetett annak a 3 vádlottnak az ügyében, akikkel szemben költségvetési csalás, személyes adattal való visszaélés és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség. A vádlottak a TAO-pénzekkel trükköztek – írja közleményében a Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya.

Horváth Péter

Az ügy lényege szerint az elsőrendű vádlott egy kecskeméti sportegyesület szakmai vezetőjeként, a 2018/2019-es időszakban az utánpótláscsapatok sporteszközbeszerzéseire hivatkozva, a támogatás felhasználásának utólagos igazolására olyan számlákat és dokumentumokat nyújtott be a szakszövetségnek, amelyek valótlan adatokat tartalmaztak a ténylegesen leigazolt játékosok létszámáról. Az elsőrendű vádlott 41 játékos után igényelte a támogatást, miközben ténylegesen csak húszan voltak az egyesület játékosai. A cselekménnyel okozott kár 2.203.299 forint.

ítélet, törvényszék, Kecskemét
Elítélték a költségvetési TAO-pénzekkel trükköző kecskeméti sportegyesületi vezetőt
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A közlemény szerint a sportegyesület a 2019/2020 és a 2020/2021-es időszakban szakmai igazgatóként foglalkoztatta az elsőrendű vádlottat, mellyel összefüggésben a szakmai igazgató megbízási díjának kiegyenlítésére 3.616.045 forint összegű TAO támogatást számoltak el. Ez a támogatás azonban legalább 120 leigazolt utánpótláskorú játékos esetén volt igényelhető és elszámolható, így az elsőrendű vádlott az érintett időszakokban is fiktív adatot szolgáltatott a támogatás összegét megállapító szakszövetségnek. A lejelentett adatokkal ellentétben a sportegyesület a valóságban a 2018/2019-es időszakban 63 fő, míg a 2019/2020-as időszakban 96 fő játékossal rendelkezett.

Az elsőrendű vádlott a másod- és harmadrendű vádlottak segítségével összesen 105 olyan utánpótláskorú fiatal adatait kezelte, illetve használta fel, akik ténylegesen sosem voltak az egyesület játékosai, ennek ellenére igazolt játékosként tüntették fel őket.

Az eljárás során az elsőrendű vádlott egymillió forintot megtérített a kárból.

A bíróság az elsőrendű vádlottat költségvetési csalás, személyes adattal való visszaélés, hamis magánokirat felhasználása miatt 360 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A másod- és a harmadrendű vádlottakat személyes adattal visszaélés vétségében találta bűnösnek, ezért a másodrendű vádlottat 75 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, míg a harmadrendű vádlottat 1 évre próbára bocsátotta. Az ítélet jogerős – olvasható a törvényszéki közleményben.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!