Évértékelő

2024.04.26. 13:36

Kiemelkedően eredményes volt a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség tavalyi éve

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség 2024. április 25-én összügyészi értekezlet keretében értékelte a vármegye ügyészi szerveinek elmúlt évi munkáját, amelyen a Legfőbb Ügyészséget dr. Lajtár István közjogi legfőbbügyész-helyettes képviselte. Az értekezleten egyebek mellett szó volt arról, hogy a vármegye ügyészsége a országos szinten is kiemelkedően leterhelt, és jelentősen több vizsgálatot végeztek, mint előző évben – derül ki a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség közleményéből.

Horváth Péter

Az évértékelő rendezvényen dr. Gyugyi Csilla főügyész számolt be a főügyészség és a vármegyében lévő hét járási ügyészség elmúlt évi tevékenységéről. Kiemelte, hogy a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség országos viszonylatban a legnagyobb munkateherrel rendelkező ügyészi szervek közé tartozik. A vármegye ügyészei a koronavírus-járvány és az energiatakarékosság során bevezetett munkamódszerek, munkaszervezés és informatikai háttér immár rutinszerű alkalmazásával törekedtek a napi munka időszerű, hatékony és proaktív elvégzésére, amellyel kapcsolatban köszönetét fejezte ki.

Az évértékelő rendezvényen dr. Gyugyi Csilla főügyész számolt be a főügyészség és a vármegyében lévő hét járási ügyészség elmúlt évi tevékenységéről.
Forrás: ugyeszseg.hu

Dr. Nacsa Klára közjogi főügyészhelyettes beszámolója szerint a magánjogi területen tevékenykedő ügyészek növekvő számban kezdeményeztek olyan vizsgálatot, ami a webáruházakra, azon belül a tisztességtelen szerződési feltételekre irányul.  Ezek során a webáruházakat jogsértő tájékoztatások törlésére hívták fel, emellett a fogyasztók kollektív érdekeinek védelme érdekében is több esetben felléptek. A büntetés-végrehajtás területén tevékenykedő ügyészek a vármegye négy büntetés-végrehajtási intézetében, rendőrségi fogdán és rendőri előállító helyiségekben az előző évinél 826-tal több vizsgálatot végeztek. Ennek során 1504 fogvatartottat hallgattak meg. A hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartás okán indult ügyben az ügyészi intézkedések száma is emelkedett. A gyermekvédelem, valamint a környezetvédelem területén a büntetőügyekben eljáró ügyészekkel az együttműködés folyamatos és hatékony volt.

évértékelő, ügyészség, rendezvény
Dr. Nacsa Klára közjogi főügyészhelyettes
Forrás: ugyeszseg.hu

Ezt követően dr. Piegel Zsolt büntetőjogi főügyészhelyettes kiemelte, hogy a büntetőeljárás nyomozati szakaszában a rendőrséggel való együttműködés, a proaktív ügyészi fellépés jellemezte az ügyészi munkát. A bűnügyek közel 10 százalékában az ügyészek az elkövetőt két hónapon belül bíróság elé állították. A büntetőügyek negyedében nyújtottak be hagyományos vádiratot, a bűnügyek fennmaradó jelentős hányadában a büntetőeljárást gyorsító intézkedéseket alkalmaztak. A vármegyei ügyészségei aktívan éltek a nemzetközi bűnügyi együttműködés valamennyi lehetőségével. A megalapozott és szakszerű vádemeléseknek köszönhetően a váderedményesség az országos átlag feletti.

évértékelő, ügyészség, rendezvény
dr. Piegel Zsolt büntetőjogi főügyészhelyettes
Forrás: ugyeszseg.hu

Dr. Lajtár István legfőbb ügyész helyettes záróbeszédében a vármegye ügyészi szerveinek munkáját kiemelkedően eredményesnek értékelte. Valamennyi szakterületen dicséretesnek nevezte a proaktív ügyészi fellépést, az országos átlagot meghaladó mutatókat, valamint a büntetőjogi és a közjogi területen tevékenykedő kollégák együttműködését – olvasható az ügyészség közleményében.

évértékelő, ügyészség, rendezvény
Dr. Lajtár István legfőbb ügyész helyettes
Forrás: ugyeszeg.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában