Bűnügy

2023.05.15. 09:25

Vádemelés: defektet kapott és az árokba sodródott a migránsokkal teli menekülő csempészautó Halason

Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állított egy grúz férfit a Kiskunhalasi Járási Ügyészség. A vád szerint a férfi elmenekült a rendőri intézkedés elől a bevándorlókkal teli, túlterhelt lengyel Suzukijával, majd defektet kapott és az árokban kötött ki - írja közleményében a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

Horváth Péter

A balesetben nem sérült meg senki

Fotó: ugyeszseg.hu

A vádirat alapján a grúz férfi Szerbiából Magyarországra szökött, az EU tagállamaiban tartózkodási engedéllyel nem rendelkező határsértőket segített Németországba juttatni. A migránsok a fuvar előtt fejenként több ezer eurós összeget helyeztek letétbe, amiből a sikeres szállítás esetén az embercsempész is részesült volna.

A vádhatóság a közleményében leírja, hogy a férfi 2023. március 19-én reggel az ismeretlen megbízójától kapott gps koordináták alapján felvette a nyolc migránst a szerb-magyar határ közelében. Mint arról korábban beszámoltunk, később a láthatóan túlterhelt járművet követni kezdték a megyei járőrök, akik fényjelzéssel próbálták megállítani, de a férfi nem engedelmeskedett és nagy gázt adva megfordult, hogy az ellenkező irányba hajtson tovább. A menekülők nem jutottak messzire, mert az autó defektet kapott és a menetiránnyal szemközti árokba sodródott. A balesetben senki nem sérült meg.

Az ügyészség a férfit az embercsempészés súlyosabban minősülő bűntette miatt két hónapon belül bíróság elé állította. A Kiskunhalasi Járásbíróság a letartóztatásban lévő vádlottat bűnösnek mondta ki és ezért vele szemben jogerősen egy év 8 hónap börtönbüntetést szabott ki, és három év négy hónapra kiutasította Magyarország területéről, valamint a mobiltelefonját is elkobozta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában