Védőoltásokat sem kapott

2023.02.11. 10:08

Kiskorú gyermekük testi fejlődését veszélyeztette a dusnoki fiatal pár

Négy éve indult nyomozás egy dusnoki csecsemő szülei ellen, akik megtagadták kisfiuk anyakönyveztetését. A szülők azt mondták, hogy nincs szükség a gyermeknek anyakönyvre, tb- és adókártyára, sőt egészségügyi ellátásra sem. A szülőktől 2020. januárjában rendőri közreműködéssel – végleges gyámhivatali határozattal – elvették az az előző év szeptemberében született gyermeküket.

Tapodi Kálmán

A Bercsényi utcából vitte el a gyámhatóság a gyermeket

Fotó: Tapodi Kálmán / archív-felvétel

A nyomozás során kiderült, hogy a szülők egy nem formális politikai szerveződéssel szimpatizálnak, és ezért nem voltak hajlandók együttműködni az állami hivatalokkal. A Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya elnevezésű szervezet tagjai ellen a napokban emeltek vádat.

A Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye szerint: megtörtént a vádemelés az úgynevezett „Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya” ügyében. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség többek között élet és állam elleni bűncselekmények miatt emelt vádat hét személy ellen a Budapest Környéki Törvényszéken.

A közleményben írják: a vádlottak egy része az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló szervezetet hozott létre és céljaik elérése érdekében a gyűléseken és az interneten – ahol további tagokat toboroztak – 33 közéleti szereplő megölésére hívták fel követőiket.

A csoport szervezettségére utal, hogy – leképezve a demokratikus állami berendezkedést – a csoportosulás egyik vezetőjét bírói hatalommal ruházták fel, míg a másik személy feladata a végrehajtó hatalom megszervezése volt és egy új „alkotmányt” is megfogalmaztak.

– A vádirat szerint egy Bács-Kiskun vármegyei fiatal pár zaklatás és kiskorú veszélyeztetése bűncselekményét követte el azzal, hogy a 2019-ben, otthon, arra felelős személy közreműködése nélkül született gyermekük anyakönyvezését – mivel a magyar állam létét tagadták – megakadályozták. 

A szülők ezzel tudatosan nem biztosítottak gyermekük számára állampolgárságot, társadalmi azonosításra alkalmas, egyúttal ellátásra is jogosító okmányokat és a gyermek védelmében jogszerűen eljáró szakemberekkel való együttműködést módszeresen és teljesen visszautasították. Ezen sorozatos mulasztásokkal megvalósuló kötelességszegések veszélyeztették kiskorú gyermekük testi fejlődését – olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

A csoport vezetőinek magatartása odáig vezetett, hogy a gyermek szülei elhitték, hogy az általuk jogtalannak tartott gyámhatósági eljárást képesek befolyásolni és felszólították a hatóságokat, hogy gyermeküket adják vissza. Az egyik vádlott a gyermekvédelmi és ahhoz kapcsolódó büntetőeljárásban eljárók felett 2020 júniusában „halálos ítéletet” hirdetett, amely felkerült egy videómegosztó portálra, amelyet a szülők egy figyelmeztető e-mailben – személy elleni erőszakos cselekménnyel megfenyegetve őket – elküldtek a hatóság tagjainak.

A vád tárgyává tett legsúlyosabb bűncselekmény akár húsz évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában