Határsértők

2023.01.29. 08:47

Balotaszálláson és Kelebián tartóztattak fel migránsokat a rendőrök Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton összesen 172 határsértőt tartóztattak fel és 122 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu/illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 3 esetben összesen 14 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás és Kelebia közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 8 esetben összesen 148 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Mórahalom Szeged és Zákányszék közigazgatási területén.

Pest vármegyében a járőrök 1 esetben összesen 10 határsértőt tartóztattak fel Mogyoród közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, marokkói pakisztáni, palesztin, szír, szomáliai és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun vármegyében 1 esetben, Csongrád-Csanád vármegyében 5 esetben a rendőrök összesen 122 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

A rendőrök január 28-án 06 órakor Kelebia közigazgatási területén ellenőriztek egy lengyel honosságú személygépkocsit, melyet egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. A járműben utasként 5, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A járőrök, Balotaszállásnál, január 28-án 21 órakor ellenőriztek egy ukrán állampolgárt, egy lengyel személygépkocsi vezetőjét. A gépkocsiban 8 fő magukat marokkói állampolgárnak valló férfi tartózkodott utasként.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!