Illegális bevándorlás

2022.03.18. 07:12

Moldáv embercsempészeket fogtak el Bács-Kiskun megyében

Bácsalmásnál és Bajánál fogták el a csempészeket, egyikük menekülni próbált és árokba borult az autójával.

baon.hu

Fotó: Illusztráció/police.hu

A Bácsalmás Határrendészeti Kirendeltség  munkatársai pénteken 1 óra 40 perckor egy olasz rendszámú járművet akartak ellenőrizni Bácsalmás közigazgatási területén — közölte a rendőrség. Azonban a moldáv sofőr nem állt meg, végül pedig árokba borult. A gépkocsiban 13 – magát szír állampolgárnak valló – határsértő utazott, akik közül ketten megsérültek a balesetben. A migránsok személyazonosságukat, és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

 

Fél órával később a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei Bajánál intézkedés alá vontak egy gépjárművet, amelyet szintén egy moldáv férfi vezetett. A rendőrök a járműben 5 külföldit találtak, akik szír és afgán állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A két sofőr a gyanú szerint az illegális migránsokat Nyugat-Európába akarta eljuttatni, ezért előállították őket. 

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indít eljárást velük szemben. A nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására.

 

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában