Galériával / Videóval

2022.03.24. 13:58

Huszonnégy órán keresztül folyamatosan traffipaxoznak Bács-Kiskun megyében is

Elstartolt a Speedmarathon: csütörtök reggel 6-tól péntek reggel 6-ig 24 órás sebesség-ellenőrzést hajt végre a rendőrség, Bács-Kiskun megyében összesen 72 útszakaszon mér 2-3 órán keresztül traffipax, az akció több mint 30 települést érint.

Hraskó István

Csütörtökön az 5-ös főút Kecskemétre bevezető szakasza mellett is mértek a rendőrök. Fotó: Hraskó István

Az 5-ös főút Kecskemétre bevezető szakasza mellett, a Mindszenti körúttal való kereszteződés közelében is mértek csütörtökön délelőtt a rendőrök. A magyar rendőrség is csatlakozott az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL fokozott ellenőrzést célzó kezdeményezéséhez, és ennek keretében csütörtök reggel 6 órától péntek reggel 6 óráig 24 órás sebesség-ellenőrzést hajtanak végre, Speedmarathon néven.
 

– Az akció lehetséges helyszíneire számos állampolgári javaslat érkezett, amelyek közül a helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemző munka eredményeit figyelembe véve a megyei rendőr-főkapitányságok kijelölték az ellenőrzések helyszíneit és az időpontokat – tudtuk meg. 

 

Több mint 30 településen (vagy külterületén) összesen 72 útszakaszon találkozhatnak a gépjárművezetők traffipaxokkal, 

ezeknek a listája egyébként nyilvános, a rendőrség és a sajtó is közzétette szerdán. Minden helyszínen általában 2-3 órát töltenek az egyenruhások, majd áttelepülnek a következő megszabott pontra.

Bóbis Imre századostól, a Kecskeméti Rendőrkapitányság forgalomellenőrző alosztályának vezetője a Baon.hu-nak elmondta: a megyében összesen tíz készülékkel mérnek, és huszonöt kollégájuk vesz részt az akcióban.
 

Kérdésünkre sem akart előzetes becslésekbe belemenni, várhatóan hány büntetést fognak kiszabni, de tapasztalatuk szerint továbbra is sok a gyorshajtó, és a sebességtúllépés az egyik leggyakoribb baleseti ok. A heti száz büntetés sem ritka.

Meghirdetett akció ide, nyilvános helyszínek oda, azalatt a rövid idő alatt alatt, míg az 5-ös főút mellett interjúztunk, két autósról is készültek drága fotók. Egyikük 78 kilométer/órás sebességgel hajtott, ez 30 ezer forintos közigazgatási bírságot és 4 büntetőpontot vont maga után.
 

Bóbis Imrétől azt is megtudtuk: főleg a lakott területeken kívül, a jobb minőségű, új aszfaltutakon jellemző a gyorshajtás, de gyakorlatilag bárhol, így a belvárosban is lehet találkozni szabályszegőkkel, és szinte bármikor, talán a reggeli és délutáni csúcsforgalmat leszámítva.

2020-ban a koronavírus-járvány alatt, a kijárási korlátozások miatt látványosan csökkentek a balesetszámok az utakon, de ez az állapot sajnos nem maradt tartós 2021-ben. Bács-Kiskun megyében 15,7 százalékkal több sérüléssel járó balesetet regisztráltak 2021-ben, mint egy évvel korábban: 649-ről 751-re ugrott az adat. Tavaly 40 halálos közúti baleset történt a megyében, ez is több, mint a 2020-as 37, viszont jóval kevesebb a 2010-esnél (63) vagy akár a 2016-2017-es statisztikánál (58-58 halálos baleset volt mindkét évben).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában