Honvédség

2022.02.24. 11:52

A kecskeméti Gripenek továbbra is biztosítják Magyarország légterét

Megkerestük csütörtök délelőtt a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, a kecskeméti repülőbázis tevékenységét érintik-e az ukrajnai háborús események, várható-e például fokozottabb légtérellenőrzés, készültség.

Hraskó István

Idén hatszor kellett a kecskeméti Gripeneknek elfogniuk légtérsértő repülőgépeket. Ez a szám nem is tűnik olyan soknak, ha figyelembe vesszük: különböző légijárművek éves szinten 450 ezer repülést hajtanak végre hazánk felett. Szimulációs gyakorlat során mutatták meg tegnap a médiának, mi is történik, amikor egy légtérsértő gépről fut be riasztás a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Repülőbázisra.

Fotó: Bús Csaba

A Magyar Honvédség gépei továbbra is biztosítják Magyarország légterét. A katonák feladatairól folyamatosan tájékoztatást adunk a tárca és a Magyar Honvédség felületein - közölte ma délelőtti megkeresésünkre a Honvédelmi Minisztérium.

A honvédelmi tárcához az elmúlt időszakban számtalan levél, telefon, állampolgári megkeresés érkezett a keleti országrészben tapasztalható katonai járműmozgások, a légtérben megjelenő helikopterek és Gripenek kapcsán

 – áll a Honvédelem.hu-n 11 órakor megjelent írásban.

– Magyarországon nincs háborús helyzet, béke van, amit szeretnénk megőrizni. Ahogyan azt az elmúlt napokban több fórumon is elmondta a tárca vezetője, az Ukrajnában kialakult helyzet miatt katonákat és eszközöket csoportosít át a Magyar Honvédség az ország keleti régióiba. Hazánk lakossága jelenleg nincs közvetlen veszélyben. Az ország lakosainak nincs miért aggódniuk, nem kell félniük, mindennapi életüket ez nem befolyásolja. Bízzanak a Magyar Honvédségben, a katonáink szakszerű, hozzáértő munkájában! 

Azonban a Magyar Honvédségnek fel kell készülnie minden eshetőségre az ország és az állampolgárok biztonságának garantálására érdekében, ezért folytatja a technikai eszközök néhány nappal ezelőtt megkezdett átcsoportosítását, a légtér biztosítását. 

A határ közelében élő civil lakosság türelmét és megértését kérjük, hiszen a felvonultatott szárazföldi és légi eszközök mozgása nappal és éjjel is zajjal járhat. Mindezt úgy tekintsék, hogy a béke és a biztonság megőrzése érdekében, a magyar emberek védelmében tesszük – áll a Honvédelem.hu-n közölt felhívásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában