kék hírek

2021.12.03. 18:04

Újra csoportosan állították bíróság elé az ittas vezetőket Kecskeméten

Tizennyolc férfit és három nőt állított pénteken bíróság elé a Kecskeméti Járási Ügyészség ittas vagy eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt.

Hraskó István

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Az ittas vezetés a leggyakoribb és legveszélyesebb közlekedési bűncselekmény, ami számos súlyos, halálos balesetet okozott már az utakon. Aki ittasan ül a volán mögé, a saját és mások életét is veszélyezteti – mondta el dr. Schmidt Gábor, hozzátéve: ezév május 14-től az is bűncselekmény, ha valakit eltiltottak a járművezetéstől, ennek ellenére volán mögé ül.

A szóvivő hangsúlyozta azt is: a Kecskeméti Járási Ügyészség a rendőrséggel együttműködve kiemelt figyelmet fordít az ittas és az eltiltás hatálya alatt vezetők elleni határozott fellépésre.

A pénteken gyorsított eljárásban bíróság elé állított huszonegy vádlott – tizennyolc férfi férfi és három nő – ezév szeptember közepétől november közepéig ittasan vezetett személyautót, tehergépkocsit vagy segédmotoros kerékpárt Kecskemét, Tiszakécske és a környező települések utcáin vagy a térségben lévő főutakon.

Hat vádlott büntetett előéletű volt, közülük öten ittas járművezetés vagy más közlekedési bűncselekmény miatt voltak korábban elítélve. A vádlottak közül tizenheten rendelkeztek érvényes vezetői engedéllyel, egy el volt tiltva, egynek utánképzési kötelezettséget írtak elő, kettő vádlottnak ugyanakkor korábban soha nem volt jogosítványa. Ketten okoztak balesetet, egyikük a záróvonalat átlépve kanyarodott balra, és nem adta meg az elsőbbséget egy szemből, szabályosan érkező autósnak, ezért összeütköztek. Szerencsére a balesetben senki sem sérült meg, de anyagi kár keletkezett. Egy súlyosan ittas férfi pedig tehergépkocsit vezetett Kecskemét közelében, de mivel részeg volt, lehajtott egy magánútra, majd egy szántóföldön állt meg. Egy férfit azért állított bíróság elé az ügyészség, mert ittas vezetés miatt korábban eltiltották, mégis segédmotorra ült.

A huszonegy tárgyalást öt bíró bevonásával tartották pénteken a Kecskeméti Járásbíróságon. Húsz vádlott felelősségre vonását ittas járművezetés, egy vádlottét pedig eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt indítványozta az ügyészség. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeztek.

A bíróság tizennyolccal szemben szabott ki büntetést, míg három ügyben az iratokat visszaküldte az ügyészségnek, ugyanis a gyorsított eljárás feltételei nem álltak fenn. Három elkövető kapott felfüggesztett szabadságvesztést, egy esetben a bíróság közérdekű munkát szabott ki, míg tizennégy vádlottra összesen 3 millió 442 ezer (130 ezer és 360 ezer forint közötti mértékű) pénzbüntetést szabott ki.

Valamennyi vádlottat eltiltották a járművezetéstől, összesen 19 év 5 hónapra – volt, akit fél évre, mást 2 év 3 hónapra.

Az ítéletek közül hat jogerőre emelkedett, a többiek fellebbeztek, vagy három nap gondolkodási időt kértek. A fellebbezéseket a Kecskeméti Törvényszék bírálja el. Ittas vezetők hasonló csoportos bíróság elé állítására egyébként júniusban volt példa, akkor egy nap alatt huszonnégy ilyen tárgyalást tartottak Kecskeméten. A módszert dr. Göblyös Péter, a Kecskeméti Járási Ügyészség februárban hivatalba lépett új vezetője szorgalmazza, aki portálunknak adott interjújában kijelentette: a hírös városban az egyik legnagyobb kihívásnak az ittas vezetés visszaszorítását tartja.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában