katasztrófavédelem

2021.11.24. 17:25

Társasházak tűzvédelmi kérdéseiről konzultálhatunk a szakemberekkel

„Társasházak napja” címmel idén is tartanak konzultációt a katasztrófavédelmi kirendeltségek, ám ezúttal online. Az ezzel kapcsolatos legfőbb tudnivalókat szerdán egy sajtótájékoztató keretein belül foglalta össze Gál Barna tűzoltó alezredes; Marozsi András tű. alezredes, katasztrófavédelmi kirendeltségvezető és Kovács Andrea tű. főhadnagy, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Morva Daniella

Fotó: Morva Daniella

A minden évben megrendezésre kerülő eseményt a pandémia miatt idén online térben kénytelen megtartani a katasztrófavédelem, ám mindenkit arra buzdítanak, ettől függetlenül bátran keressék a szakembereket. A konzultáció három napig, november 24-től 26-ig tart, elsődleges célja pedig a társasházak lakóközösségének széleskörű tájékoztatása a lakóépületekben követendő tűzmegelőzési szabályokról, illetve a társasházak hatósági ellenőrzéseinek tapasztalatairól.

A szerdai sajtótájékoztatón szó esett a legaktuálisabb és legtöbbünket érintő problémákról, megelőzési módokról, gyakorlati példákról, illetve arról, mit tehetünk, ha a baj már bekövetkezett. Mint megtudtuk, sokszor elhangzó kérdés például a lakóházak esetében a közös térben való tárolás, a garázs nem rendeltetésszerű használata, vagy akár a szellőztető tisztíttatása.

A jelenlegi, téli időszakban azonban elsősorban a fűtési szezonról, a szénmonoxid-mérgezésről, illetve a füstérzékelők-, valamint tűzoltó

készülékek elhelyezéséről a legszükségesebb beszélni.

Hasznos továbbá tájékozódnunk a társasházak kapcsán a menekülési útvonalról, az elektromos berendezésekről és a kémények okozta veszélyekről, de a szakemberek szívesen segítenek a napelemekkel kapcsolatban felmerülő kérdésekben is.

Fotó: Morva Daniella

Gál Barna a fűtési szezon kapcsán felhívta a figyelmet azokra az okokra, amelyekre a hétköznapok során nem feltétlenül gondolunk problémaként vagy megelőzést igénylő momentumként. Ilyenek például az éghető szigetelések vagy a fűtőberendezések, amelyek alattomos tűzkeletkezési okok, ugyanis minden előjel nélkül okoznak tüzet. Épp ezért célszerű az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által jóváhagyott füst-, és tűzjelző készülékek, illetve szénmonoxid-érzékelők elhelyezése mellett dönteni.

Marozsi András hozzátette, egyáltalán nem mindegy, hogy elektromos berendezéseinket, illetve érzékelőinket honnan szerezzük be, illetve kivel szereltetjük be, vagy javíttatjuk.

Érdemes szakboltokban vásárolni, továbbá tájékozódni a katasztrófavédelem honlapján közzétett pozitív-lista alapján.

– A társasházaknál a jogszabály a lakás tulajdonosára hárít minden felelősséget, épp ezért mindenki maga dönthet arról, él-e azon jogkörével, hogy beszerelteti ezeket a készülékeket. Ha azonban a „nem” mellett dönt, azzal saját magát, családját, otthonát és értéktárgyait veszélyezteti – emelte ki a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

Az említett kérdéskör egyre inkább fennáll, hiszen a technológia fejlődésével elektromos készülékeink száma is jelentősen gyarapodott, és rendre csak nő. Gyakorlatilag minden, ami körülvesz bennünket, elektromos áramot használ, emiatt remek táptalaja a tűz kialakulásának. Törekedjünk arra, hogy éjszaka ne hagyjuk töltőn ezeket az eszközöket, hiszen Kovács Andrea rá felhívta a figyelmet, bármennyire is gondoljuk, hogy ha tűz keletkezik, arra felébredünk, sajnos ez nem mindig van így. Ez a probléma azonban egy füstérzékelővel kiküszöbölhető. – Egyre jellemzőbb, hogy az emberek riasztót szereltetnek be a lakásukba. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezek egy része füstérzékelő fejjel is felszerelhető – egészítette ki Marozsi András, majd felhívta a figyelmet az oltókészülékek felhelyezésének fontosságára is.

Fotó: Morva Daniella

Mint megtudtuk, az ideális és megbízható tűzoltókészülék 6 kilogrammos, és körülbelül 10 ezer forintnál kezdődik az ára. Fontos, hogy olyat válasszunk, amit könnyedén tudunk használni. Mivel a társasházakban jogszabály nem írja elő ezek felszerelési kötelezettségét, lakásonként saját magunk dönthetünk úgy, hogy beszerzünk egy ilyen készüléket a biztonságunk és ingatlanunk védelme érdekében.

Az oltókészülék meglétét tehát nem, de számos más kötelező vagy hasznos elemet rendszeresen ellenőriz a katasztrófavédelem. – A kecskeméti társasházak ellenőrzése folyamatosan zajlik. Az idei évben összesen 36 ellenőrzést hajtottunk végre, a tapasztalatok alapján pedig elmondható, hogy közös terek állapota jó színvonalon van, és bár hiányosságokat tárunk fel, nem jellemző a nagy közösséget veszélyeztető hiányosság. Ettől függetlenül az ellenőrzéseket tovább folytatjuk a lakók biztonsága érdekében – összegezte a tapasztalatokat Gál Barna.

További hasznos információk és tanácsok:

– Az éghető anyagok miatt egy komplett szoba körülbelül 5-10 perc alatt tud teljesen kiégni, amikor már az ablakon kívülre is kiterjed a láng.

– Ha problémát észlelünk valamelyik elektromos eszközünk esetében, húzzuk ki a konnektorból, és ne használjuk, ameddig egy szakember nem ellenőrizte le!

– Ha tűz üt ki az otthonunkban és megbizonyosodtunk róla, hogy nem tudjuk eloltani biztonságosan, hagyjuk el az ingatlant, az ajtót csukjuk, de ne zárjuk be magunk mögött, illetve hívjuk fel a társasház többi lakójának figyelmét a tűzre!

– Idősebb rokonaink és lakótársaink nem mindig tudják nyomon követni a tűzvédelemmel kapcsolatos előírásokat és javaslatokat, ezért figyeljünk oda rájuk, segítsünk nekik beszerezni a védelmi készülékeket!

– Nem érdemes a lakóépületek közösségi tereiben tárolni eszközöket, illetve például a lépcsőn elhelyezni virágcserepeket, mindez ugyanis a saját, a lakóközösség, illetve a tűzoltó menekülési útját veszélyezteti tűz esetén. Kovács Andrea felhívta a figyelmet, hogy a füsttel telített helyszínen teljesen megváltozik az érzékelési-, illetve tájékozódóképességünk, továbbá a tűzoltóknak ilyenkor mindössze 25 percük van, mielőtt újra kellene tölteniük a légzőkészüléket, ezért a földön elhelyezett tárgyak az ő munkájukat is lassítják

A katasztrófavédelem munkatársai hangsúlyozták, hogy bár ez az alkalom kifejezetten ebből a célból lett kitalálva, az év bármely napján szívesen fogadják a tűzvédelemhez köthető kérdéseket. Ha azonban a „Társasházak napja” rendezvénysorozat ideje alatt további kérdéseik merülnek fel, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság három katasztrófavédelmi kirendeltségen várja (e-mailben és telefonon) a témával kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket.

A katasztrófavédelmi kirendeltségek elérhetőségei:

Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Telefon: (+36-76) 502-810

Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Telefon: (+36-79) 521-245

Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Telefon: (+36-77) 421-355

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában