Dunapataj

2021.08.05. 14:33

A vízből mentést gyakorolták a kalocsai és a solti tűzoltók

Vízből mentési gyakorlaton vettek részt a kalocsai és a solti hivatásos tűzoltók Dunapatajon, a Szelidi-tó strandján. A gyakorlaton a tűzoltók fejleszthették és bővíthették jártasságukat a vízből mentés speciális feladataiban, mentési technikáiban.

baon.hu

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A gyakorlat résztvevői három csoportban hajtották végre a feladatokat, melyek a következők voltak: vízből mentés, vízből kimentett ember ellátása és szonár berendezés használata. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolója szerint Gyulánszky Milán tűzoltó őrmester, a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület Petőfi Mentőcsoport búvára először szóban mondta el a szakszerű vízből mentés lehetséges módozatait, majd a vízben mutatta azt be, Nádasdi Gergely tűzoltó százados, őrsparancsnok közreműködésével.

A tűzoltók gyakorolták a ráúszást, azaz egy fuldokló megközelítését, a mentőfogást és a vízből való kijutást a bajba került emberrel.

Kardosné Magony Mária tűzoltó százados, katasztrófavédelmi megbízott, arról beszélt az állomány tagjainak, hogy mi az elsődleges elsősegélynyújtási feladat egy vízből kimentett ember esetében.

A harmadik csoportban lévők Vén Dániel tűzoltó százados, parancsnokhelyettes irányításával gyakorolták egy szonár berendezés használatát. A készülék segítségével rendkívül jó minőségű képet kapunk egy víz alatti meder fenékről, ezáltal pontos információkhoz lehet jutni olyan eseteknél, amikor vízben elmerült embert, tárgyat kell felderíteni, felkutatni, kimenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában