galériával

2021.06.23. 16:57

A biztonságos közlekedésről is tanultak a táborozók Kecskeméten

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűn- és baleset-megelőzéssel foglalkozó munkatársai egy egész délelőttöt töltöttek el az érdeklődő fiatalokkal.

baon.hu

A kecskeméti Szentcsalád Plébánia – ahogy már több éve – idén júniusban is nyári napközis tábort szervezett a közösséghez tartozó gyermekek számára.

A tábor szervezői évről-évre felkérik a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársait arra, hogy a résztvevők számára prevenciós jellegű foglalkozásokat tartsanak, és ez ebben az évben sem volt másképp – olvasható a police.hu-n.

Pestiné Zélity Brigitta c. r. őrnagy – a főkapitányság bűnmegelőzési osztályának főnyomozója – és Farkas Attila c. r. főtörzszászlós – a közlekedésrendészeti osztály baleset-megelőzési szakelőadója – segítségével a szerdai programnapon 38 érdeklődő és aktív általános iskolás tanuló ismerkedhetett meg a 112-es segélyhívó helyes használatával, a nyár veszélyeinek elkerülésével, és nem utolsó sorban a biztonságos közlekedés szabályaival.

A tanulságos és mozgalmas délelőttöt a fiatalok gokartozással fejezték be: egy rögtönzött közlekedési pályán mutathatták be ügyességüket, ahol kamatoztathatták frissen szerzett elméleti tudásukat. Az egyenruhások természetesen válaszoltak a tanultakkal, valamint a rendőri pályával kapcsolatos kérdésekre is.

A szakelőadók az alábbi tanácsokat hangsúlyozták:

  • Lezáratlan kerékpárjukat soha ne hagyják felügyelet nélkül – még egy pillanatra sem! A legtöbb lopás a “beugrom a boltba, addig kint hagyom a bringát” esetek következménye.
  • Jól látható, forgalmas helyen hagyják a bicajt! Ott, ahol a gyalogos-forgalomnak visszatartó ereje lehet a tolvajokkal szemben!
  • A kerékpáros közlekedés fiatal korosztálynak szánt legfontosabb szabálya, hogy gyermek is csak úgy vehet részt a közúti közlekedésben, ha ismeri a rá vonatkozó szabályokat, és biztonsággal kezeli a kerékpárját!
  • A közúti forgalomban használt kerékpár legyen felszerelve kötelező tartozékokkal:

  • két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezet, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat;
  • hangjelző berendezés, amely csak csengő lehet;
  • a kerékpáron vagy a kerékpároson legyen egy előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó, és hátra egy piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző;
  • folyamatosan égő vagy villogó lámpa;
  • elől egy fehér, hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő;

  • mindkettő, de legalább az első keréken legkevesebb két borostyánsárga színű, jobb és baloldal irányába egyaránt mutató oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában