ítélet

2021.02.19. 15:38

Húsz év fegyházat kapott a petőfiszállási gyilkos

Konszolidáltan néz ki, de valójában egy erőszakos ember – így jellemezte a Kecskeméti Törvényszék bírája azt a 69 éves, járókerettel közlekedő férfit, aki 2018 szilveszterének éjjelén ivócimboráját kegyetlenül megverte, majd szomszédjával az utcára húzta, és sorsára hagyta. Húsz év fegyházat kapott a petőfiszállási gyilkos.

Hraskó István

20210219_Kecskemét_Kecskeméti Törvényszéken egy 2019. január 1-jén történt emberölés két vádlottjának büntetőperében hirdetett ítéletet dr. Jádi János bíró_Tudósítás_Hraskó István_Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

Járókeretes, nehezen mozgó férfit kísért be két őr pénteken délben a Kecskeméti Járásbíróság dísztermébe. Nem sokan gondolnák róla első pillantásra, hogy hidegvérű gyilkos, pedig J. Árpád Istvánt a megyei főügyészség különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy ellen elkövetett emberölés vádjával állította bíróság el. Vádlottársa szomszédja, P. Lajos volt, ellene segítségnyújtás elmulasztása volt a vád.

A bűntény 2018 szilveszterének éjjelén, egész pontosan 2019. január 1-jén, 1 és 2 óra között történt Petőfiszálláson, a Jókai utcában. Az óév utolsó napján a két vádlott együtt italozott a későbbi áldozattal, a 67 éves K. Józseffel, aki többször beszólt az általa egyébként jól ismert házigazdának, lekurvázta és tolvajnak nevezte J. Árpád István barátnőjét. Az este folyamán P. Lajos kivételével alaposan lerészegedtek, a vendégnek az elsőrendű vádlott a konyhában ágyazott meg, mivel már képtelen lett volna hazamenni. Aztán éjfél után rátámadt az alvó sértettre, és rugdosta, valamint ütötte az öklével és a járóbotjával.

Később áthívta P. Lajost azzal, hogy „baj van”, és a fiatalabb 48 éves férfi megdöbbenve látta, mit művelt a házigazda. Annyira megijedt és félt húsz évvel idősebb vádlott-társától, hogy átment egy másik szobába, és nem tett semmit, miközben J. Árpád még vagy félóráig tovább bántalmazta ivócimboráját. Dr. Jádi János bíró szavaiból kiderült: K. József megszámlálhatatlan sérülést szenvedett, közte hat csonttörést, ebből többet az arcán.

A sértett még jajgatott és nyöszörgött, mikor a vádlottak kivitték az utcára, és a fagypont körüli éjszakában a sorsára hagyták. Éjjel 3 óra körül egy arra járó autó sofőrje fedezte fel a megvert férfit, mentőt hívott, de a sértett a kórházban elhunyt, halálát a bántalmazás miatti traumás sokk és a kihűlés együttesen okozta.

Gyilkosáról a tárgyaláson elhangzott: ugyan elesettnek tűnik, betegségekkel küzd, de két éve még alkalmi munkákat vállalt – fanyesést, sofőrködést, krumpliszedést –, és a vádbeli napon is tevékenykedett az udvarában. Ismerősei kötözködő, akaratos, agresszív embernek ismerték, akinek a bűnlajstroma sem rövid: egy halált okozó testi sértés miatt 2007-ben kapott már öt évet, de büntették ittas járművezetésért és zsarolásért is. Az igazságügyi elmeorvos szakértő szerint enyhe fokú szellemi leépülésben szenved, személyiségzavara van, de ez nem akadályozhatta meg tette következményeinek felismerésében.

dr. Jádi János bíró Fotó: Hraskó István

 

J. Árpád először részben beismerte cimborája megverését – akit egyébként a tárgyaláson a legjobb barátjának nevezett –, de utána ezt visszavonta, mondván, csak azért tett ilyen vallomást, mert a nyomozó azt ígérte, akkor hazaengedik.

Innentől kezdve következetesen tagadott, és vagy a másodrendű vádlottra akarta hárítani a gyilkosságot, vagy pedig egy ismeretlen gázolóra. Dr. Jádi János ugyanakkor részletesen levezette, hogy a bizonyítékok, a helyszíni szemle adatai, a nyomszakértő szakvéleménye, és nem utolsósorban a másodrendű P. Lajos részletes beismerő vallomása viszont tételesen cáfol mindent, amit J. Árpád mond vagy állít. Életfogytiglant azért nem kapott, mert az emberölést eshetőleges szándékkal követte el, azaz nem kívánta a sértett halálát, de belenyugodott abba. A bíró mindkét vádlottnál a váddal egyezően állapította meg a bűnösséget.

Fotó: Hraskó István

J. Árpád esetében az ügyész három napos haladékot kért indítványa megtételére, míg ő felmentésért fellebbezett. Szomszédja egy év fogházat kapott, két év próbaidőre felfüggesztve, P. Lajos ezt tudomásul vette, és az ügyészség is, így az ő büntetése jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában