VIDEÓVAL

2020.04.28. 11:14

Hét megyei tagja volt az olajjal bizniszelő bűnszövetségnek

2017 végén kapcsolták le a NAV regionális bűnügyi nyomozói azt a kiterjedt bűnszövetséget, amelynek tagjai Lengyelországban vásárolt olajat feketén adtak el Magyarországon. Az orgazdák furgonjában mini üzemanyag-töltőt is találtak. Harminc személy ellen javasolnak vádemelést.

Hraskó István

Fotó: NAV

A napokban zárult a nyomozás annak az olajos bűnbandának az ügyében, ami külföldi cégeket is mozgatva, több mint 700 milliós kárt okozott a költségvetésnek. A bűnszövetség kezén majd négy és fél millió liter olaj folyt át – közölte Barnáné Horváth Melinda őrnagy, a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense. Mint hozzátette, 30 személy ellen javasolnak vádemelést, közülük heten Bács-Kiskun megyei illetőségűek.

A kiterjedt bűnszövetséget két férfi irányította. Lengyelországban vásárolt, Romániába szánt olajat feketén, jövedéki adó és áfa fizetése nélkül adtak el Magyarországon, az üzletbe strómanok nevére íratott horvát, magyar és cseh cégeket is bevontak. A fuvarokat egy szlovák sofőr intézte, a szállítmányokat – hogy az ellenőrzéseket elkerüljék, gyakran többórás várakozással – Inárcson, Aszódon, Kartalon vagy Székesfehérváron rakták le, majd innen adták tovább. Vevőik a bázisolajat dízel üzemanyaggal működő autókhoz, kisteherautókhoz, mezőgazdasági gépekhez, szivattyúkhoz használták fel.

A nyomozók és pénzügyőrök 2017 végén egy éjszakai akció érték tetten az elkövetőket, akik egyébként nagyon ügyeltek a szállítások megszervezésére a lebukás elkerülése érdekében. A hatóság munkatársainak sikerült lefoglalniuk a kamiont, amely meg volt rakva olajjal töltött tartályokkal, és a szlovák sofőrön kívül ekkor elkaptak két orgazdát is. Egyikőjük furgonjában egy illegális mobil üzemanyagtöltő-állomást is találtak tartályokkal, töltőpisztolyokkal, üzemanyag-számlálóval. Ezekből a mini-benzinkutakból adták tovább az olajat nagy tételben.

Az akcióban a gyanúsítottak zsebéből és kocsijából több mint huszonkétezer eurót, emellett a teljes bázisolaj-szállítmányt, az átfejtéshez használt szivattyúkat, a kamiont, az orgazdák furgonjait, és további járműveket, ingatlanokat, bankszámlákat és bizonyítékokat foglaltak le a NAV munkatársai. Az öt gyanúsítottból aztán a vádemelésig 30 lett, ahogy a nyomozók felgöngyölítették a szálakat és beazonosították a további orgazdákat.

A NAV munkáját a cseh, szlovák, horvát, román és lengyel hatóságok is támogatták. A nyomozás összesített adatai alapján az elkövetők ezzel a módszerrel csaknem négy és fél millió liter bázisolajat adtak tovább, több mint 761 millió forint kárt okozva a költségvetésnek. Azt, hogy az olaj minősége nem felelt meg a magyar szabvány szerinti üzemanyagnak, igazságügyi szakértő állapította meg – részletezte Barnáné Horváth Melinda.

A NAV üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás, rossz minőségű termék forgalomba hozatala, közokirat-hamisítás és orgazdaság miatt összesen 30 személlyel – a banda irányítóival, a sofőrrel, az értékesítésében közreműködőkkel és vásárlókkal – szemben javasol vádemelést a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek. A gyanúsítottak tíz évet is kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában