tompa

2019.08.01. 09:40

Hamis személyivel akart a három szír férfi átjutni a határon

Gyenge hamisítványnak bizonyultak azok az állítólag görög személyi igazolványok, melyeket három szír férfi vasárnap felmutatott a tompai határrendészeknek.

Hraskó István

A három szír férfi egy görög turistabusz utasaiként érkeztek vasárnap délután a szerb-magyar határhoz. Amikor a tompai határátkelőhelyen a határrendészek igazoltatták őket, hamis görög személyi igazolványokat mutattak fel, hogy bejuthassanak az országba – mondta el dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

Gyorsan kiderült, hogy az igazolványokat azonban nem a görög hatóságok állították ki. Ismeretlenek Görögországban készítették görög személyek nevére, egész egyszerű módon: beleragasztották a szír vádlottak fényképeit.

Az igazolványok formailag is hamisak voltak betűtípusuk, biztonsági elemeik eltértek az eredeti okmányoktól. Schmidt Gábor hozzátette: az Ausztriába igyekvő szír férfiak tudták, hogy az okiratok nem valódiak.

A bűncselekményeket beismerő vádlottakat a rendőrök őrizetbe vették, majd a Kiskunhalasi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt szerdán bíróság elé állította őket.

A Kiskunhalasi Járásbíróság a tárgyaláson bűnösnek mondta ki közokirat-hamisítás bűntettében és 1-1 év börtönre ítélte a vádlottakat, a börtönbüntetések végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlottakat az országból 3 évre kiutasította, a hamis okmányokat pedig elkobozta. Az ítéletek jogerősek, ellenük senki sem fellebbezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában