kék hírek

2019.02.27. 12:41

4 év 8 hónapot kapott az embercsempész

Még az ügyvéd is méltányosnak találta az ügyész indítványát védence büntetésére: 4 év 8 hónap fegyházat kapott az a bolgár embercsempész, aki beszervezte a parndorfi bűnszervezetbe a halálkamion sofőrjét és előfutóját.

Hraskó István

Forrás: baon.hu

Fotó: Hraskó István

A 39 éves, M.T.I. monogramú bolgár férfit tavaly nyáron fogták el hazájában. Nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján a bolgár hatóságok kapták el, majd átadták a magyar hatóságoknak (információink szerint otthonában békésen élt, majd mikor idézést kapott, egyszerűen bement a rendőrségre).

A vádlott 2015 júliusától augusztus közepéig vett részt annak a hierarchizáltan felépített nemzetközi bűnözői csoportnak a tevékenységében, melyhez a 71 menekült fulladásos halálát okozó szállítás is köthető. A bűnszervezet a nyugat-balkáni útvonalon keresztül érkezett és a szerb-magyar államhatárt illegálisan, „sétáltató” embercsempészek segítségével átlépő migránsok Ausztriába és Németországba történő szállítását szervezte és végezte. A vádlott Bulgáriában sofőröket toborzott, őket Magyarországra hozta és utasításokkal látta el, de a csempészések után járó pénzt is ő adta át részükre. Emellett előfutóként is közreműködött a magyarországi útvonal biztosítása érdekében, figyelte a rendőri jelenlétet és telefonon tartotta a kapcsolatot bűntársaival.

A most bíróság elé állított, szakképzetlen, otthonában élelmiszerboltot üzemeltető, kétgyerekes bolgár férfi három szállításban működött közre (a parndorfiban nem). Mindegyiknél éjszaka vették fel a zöld határon át, az elsősorban Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkező migránsokat. Az első fuvar alkalmával Domaszéken 18 embert zsúfoltak be egy személygépkocsi utasterébe és csomagtartójába, majd megállás nélkül vitték őket az ausztriai Nickelsdorfba (itt az osztrák rendőrök ellenőrzés után elfogták a sofőrt).

Másodszor egy kisteherautó ablaktalan, világítás nélküli, mintegy 8 négyzetméteres rakterébe 24 embert zártak, ekkor a német rendőrök kapták el a kisteherautó vezetőjét. A vádlotthoz köthető, általa előfutóként biztosított utolsó szállítás 2015. augusztus 22-én volt, amikor egy személygépkocsiban és egy kisteherautóban összesen 40 személyt vittek Németországba.

A mozgásképtelenség, a víz, élelem és levegő hiánya, a hőmérséklet és a páratartalom növekedése jelentős testi-lelki gyötrelmet okozott a járművekbe zsúfolt embereknek – mondta el a vádismertetés során dr. Német Zsolt, a Kecskeméti Járási Ügyészség vezetője. Hozzátette: a bolgár férfi minimum 1000 eurós fizetséget kapott az embercsempészetért. A bűnszervezetbe legalább hat személyt szervezett be, köztük a parndorfi ügy harmad-és negyedrendű vádlottjait (egyikük a hűtőkamiont vezette, a másik volt az előfutó).

Fotó: Hraskó István / baon.hu

Az ügyben a Kecskeméti Járásbíróság szerdán tartott előkészítő ülést. Az ügyészség 4 év 8 hónapos fegyházat javasolt a vádlottnak, ezt később a vádlott ügyvédje is méltányos indítványként jellemezte (a társtettesként elkövetett embercsempészés büntetési tételkerete 5 és 10 év, de a felső határ a bűnszervezet miatt jelen esetben a duplájára, azaz 20 évre emelkedett – a vádhatóság azonban az alsó határnál alacsonyabb büntetést is elégségesnek tartott a vádlottnak). A védőjével történt megbeszélés után a bolgár férfi lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, és mindent a váddal egyezően beismert. Egy rövid “sajnálom, amit elkövettem” mellett annyit mondott csak, hogy a bűnszervezet vezetőjét, a szerbül beszélő, BMW-vel járó és “Samsung” fedőnéven emlegetett férfit nem ismerte. Hozzátette, hogy lehetőség szerint hazájában ülné le a büntetést, dr. Jádi János bíró ekkor tájékoztatta, hogy ebben a két ország igazságügyi minisztériumának kell döntenie.

A perbeszédek során egyébként elhangzott, hogy a parndorfi ügy tárgyalásán többen terhelő vallomást tettek a „Tomiként” ismert bolgár férfira, és a lehallgatási hanganyagokban is szerepelt.

Dr. Jádi János végül elfogadta az ügyészség indítványát, és 4 év 8 hónap letöltendő fegyházra ítélte az embercsempészt, és 5 évre kiutasította Magyarország területéről. A bíróság emellett 300 ezer forint vagyonelkobzással is sújtotta a vádlottat, akinek 200 ezer forint bűnügyi költséget is ki kell fizetnie (a maradék 1,6 millió forintot az állam fedezi).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában