BAJA

2018.07.01. 15:30

Sok ittas vezetőt kapnak el a rendőrök Baja környékén

Hétfő hajnalban, a munkába igyekvő autósok között csípnek el leggyakrabban ittas sofőröket. Ezt a szokásukat megtartják a rendőrök, egyebek mellett erre is fény derült a városi rendőrkapitány éves beszámolója kapcsán.

András István ezredes: egy óra alatt akár ezer gépjárművezetőt ellenőrizni tudunk

Forrás: Petőfi Népe

Egyfajta hagyományőrző jelleget öltött a bajai rendőrkapitány éves beszámolójának megvitatása a képviselő-­testület csütörtöki ülésén. András István szokás szerint szóbeli kiegészítést fűzött az írásos értékeléséhez, majd reagált a képviselői észrevételekre. Az utóbbi szakaszban azt kellett bizonyítania, hogy mennyire képes besöpörni a dicsérő szavakat. Ebben sem vallott szégyent, ahogy az általa vezetett kapitányság sem az előző évi munka során, amit a közzétett statisztikai adatok többsége bizonyított.

– Maximálisan figyelembe vettük és beépítettük a munkánkba a lakossági és képviselői észrevételeket, indítványokat, amiket év közben eljuttattak hozzánk. Így értük el eredményeinket – összegezte András István ezredes a 2017-es teljesítményük kapcsán. Értékelésében az Országos Rendőr-főkapitányság ismertetője alapján nyolcéves időszak mutatóit vetette össze. Baja közigazgatási területén, 2012-höz képest az összes bűncselekmény száma megfeleződött, 100 ezer lakosra számítva 1988 bűncselekmény jut, a kapitányság területén ez 1926, ez az elmúlt nyolc év legjobb eredménye. A bajai közterületi bűncselekmények száma közel tizedével csökkent, a 229 esetnél a nyomozási eredményesség 92,5 százalékra emelkedett.

A kiemelten kezelt bűncselekmények – ezek közé 14 tartozik – érintik leginkább a lakosságot, ezekből szintén kevesebbet regisztráltunk Baja területén és jobb lett az eredményességi mutatónk. A lopások száma például 218-ra mérséklődött, ez az ezredforduló táján regisztrált 1800-as esetszámhoz képest különösen jelentős eredmény. Tizenkét lakásbetörés történt, ez az előző évi fele, de egy szabadlábra kerülő betörő ténykedése hamar ronthat a statisztikán. Személygépkocsi-lopás nem volt a városban, egy gépkocsit törtek fel. Ez azt jelenti, hogy megfelelő a közterületi jelenlét, jó az együttműködés a társszervekkel, a polgárőrséggel, a városőrséggel és a közterület-felügyelettel – sorolta a kapitány. A képet árnyalva kiemelte: területünkön nagyobb rendőri létszám vesz részt a szolgálatban, halad át, ennek pedig megelőző hatása van.

A beszámolóból tudható, hogy Baján a közterületen elkövetett, kiemelten kezelendő bűncselekmények száma 65-ről 67-re emelkedett, emberölés nem történt 2017-ben, egy előző évi esetet a múlt évben zárt le a megyei főkapitányság. Embercsempészésre 4 esetben derült fény, ennek kapcsán a dokumentumban az erősödő migrációs nyomásról esik szó, az adatok szerint ez a szám megegyezik az előző évivel.

– Egyetlen kedvezőtlen tendencia a gépjárművet ittasan vezetők számának növekedése, ezt kiemelten kezeljük. Ezt a folyamatot meg kell állítani, ebben mindenki segítségét kérném. Folytatjuk a finn típusú, ittas vezetők kiszűrését szolgáló akciókat. Így egy óra alatt akár ezer gépjárművezetőt ellenőrizni tudunk. Nem gondolná az ember, hogy hétfőn hajnalban munkába induláskor annyian fennakadnak az ellenőrzésen, mint amennyien szoktak. Itt a legnagyobb esély ittas vezető fogására. Főleg a távolabbról érkezőknél a vasárnapi fogyasztás még a vérükben marad. Hétfő hajnalonként biztosan találkozni fognak ilyen akciókkal – mondta András István.

András István ezredes: egy óra alatt akár ezer gépjárművezetőt ellenőrizni tudunk
Fotó: Petőfi Népe

Az adatok szerint 2017-ben a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma változatlanul 3 volt, 57-ről 56-ra csökkent a személysérüléses balesetek száma, a sérültek száma szinte nem változott. Az ittas vezetők okozta balesetek száma 7-ről 4-re mérséklődött, ezt szeretnék nullára redukálni, ezért folyamatosan lehet ellenőrzésekre számítani. Halálos balesetek az előző években főként az 51-es és 55-ös főúton történtek, ezért itt a legintenzívebb az ellenőrzés, a sebességmérő berendezést is jórészt ezen a szakaszokon üzemeltetik. A baleseti okok között változatlanul a gyorshajtás és az elsőbbségi jog meg nem adása szerepel az élen. – Vannak a beépített sebességmérők, valamint a mozgathatók. Ezek mellett a területünkön dolgozik egy mozgó, nagy sebességre is képes gépkocsiból használható eszköz is – számolt be erőfeszítéseikről a rendőrkapitány.

Többen tartanak fegyvert

A bajai kapitányság területén az előző év utolsó napjával bezárólag 1298 természetes személy rendelkezett lőfegyvertartási és fegyverviselési engedéllyel, összesen 2822 fegyverrel, míg három jogi személy 90 darabbal rendelkezett. A fegyvertartók száma 2, a fegyvereké 2,2 százalékkal nőtt egy év alatt. A sörétes vadászlőfegyver tartására irányuló kérelmek száma 67-ről 94-re ugrott, ahogy a golyós lőfegyvereknél is hasonló tendencia tapasztalható, derül ki a rendőrségi adatokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában