frissítve

2018.03.20. 11:25

Áfacsalás: Overdose egykori gazdája is a vádlottak padján ül

Áfacsalással vádolt bűnszervezet ellen kezdődött büntetőper kedden a Kecskeméti Törvényszéken. A 20 vádlott között van az egykori magyar csodaló, a 2015-ben elpusztult csődör, Overdose volt gazdája, Mikóczy Zoltán is.

Hraskó István

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A pénzügyi nyomozók és a revizorok az azonnali intézkedéseknek köszönhetően a keletkezett kár megtérülésére 2 milliárd forint értékben üzletrészeket, járműveket, ingatlanokat, követeléseket, és bankszámlákat zároltak.

A bűnszervezet irányítóit, a haszonhúzó társaságok vezetőit, a bűnszervezet tagjait, könyvelőit, valamint két szlovák állampolgárt költségvetési csalás, míg a bűnszervezetet segítő ügyvédet közokirat-hamisítás miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Tizenegy személy volt előzetesben, de most már mindenki szabadlábon védekezik.

Fotós: Bús Csaba

A NAV regionális pénzügyi nyomozói 2015. április 14-én csaptak le a Kiskőrösről és Akasztóról irányított bűnszervezetre. Revizorokkal, IT egységekkel és a Bevetési Főigazgatóság pénzügyőreivel egyszerre 60 helyszínen jelentek meg: cégek székhelyén, telephelyén, könyvelő irodákban és egy ügyvédnél tartottak házkutatást. Tizenegy személyt vettek őrizetbe, később ők előzetes letartóztatásba is kerültek (most viszont már mindenki szabadlábon védekezik). A pénzügyi nyomozók a keletkezett kár megtérülésére kétmilliárd forint értékben üzletrészeket, járműveket, ingatlanokat, követeléseket, és bankszámlákat zároltak. Az első hírek még arról szóltak, hogy a vádlottak külföldről származó cukorral összesen 1,2 milliárd forint áfát csaltak el. A büntetőper első, kedden tartott tárgyalásán a vád ismertetésekor már az hangzott el, hogy a vádlottak tevékenysége miatt a költségvetést áfa adónemben összesen 2 milliárd 616 millió forint vagyoni hátrány érte.

Az 510 oldalas, 20 vádpontot tartalmazó vádiratot 50 oldalban foglalta össze az ügyésznő dr. Fodor Endre büntetőtanácsa előtt. A 21 vádlott közül egy időközben elhunyt, a vádlottak között van az egykori magyar csodaló, a 2015-ben elpusztult csődör, Overdose volt gazdája, Mikóczy Zoltán is. Ő a harmadrendű vádlott, az elsőrendű vádlott pedig M. Attila, az ügyészség szerint ő hozta létre és irányította a bűnszervezetet.

Mint a vádismertetéskor elhangzott, M. Attila 2008-tól különböző cégek képviseletében eljárva szándékosan törekedett az áfa-fizetés elkerülésére. Eleinte akácrönkök vásárlásával, feldolgozásával és eladásával foglalkozott, majd 2011-től kristálycukor, 2013-tól pedig étolaj kereskedelemmel is. Számos céget bevont az értékesítésbe, hogy a számlázás szerinti láncolat az áru tényleges útját és a valamely cégnél meg nem fizetett áfát elrejtse a hatóságok elől. Az ügyben szereplő cégeket ő irányította, noha többségüknek nem ő volt a bejegyzett ügyvezetője, de talált olyan személyeket, akik pénzért vállalták a bűncselekményekben való közreműködést. Több társaságban nemcsak M. Attila, hanem Mikóczy Zoltán is érdekeltséggel rendelkezett. A bűnszervezet irányítójának segítőtársa a másodrendű vádlott H. Tamás volt.

A módszer az volt, hogy főként Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból kristálycukrot vásároltak fiktív magyar gazdasági társaságok nevében, majd az így beszerzett árut a magyar cégekből álló bonyolult hálózaton átfuttatták és fiktív számlákkal értékesítették a haszonhúzó belföldi vevőiknek. A lefoglalt iratok szerint a bűnszervezet 119 forint plusz áfa kilónkénti árat tudott produkálni a cukor értékesítésekor.

– A fiktív számlázással összefüggő tevékenységet szervezett keretek között folytatták, a feladatokat egymás között összehangolták, megosztották – mondta el az ügyésznő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában