Baon podcast

2024.06.15. 21:05

Hogyan védekezhetünk a villámlások ellen? – Bakota Zsolt meteorológus adott tanácsokat – podcast

A Hír FM vendége Bakota Zsolt meteorológus volt, akivel Vizi Zalán szerkesztő-riporter beszélgetett a nyári időjárásról.

Orosz Fanni Flóra

A beszélgetés elején a májusi időjárásról árulta el összegző gondolatait a meteorológus, majd rátért az előttünk álló időszakra. Mivel az utóbbi hetekben több heves vihar is lecsapott térségünkre, így felmerülhet a kérdés: hogyan készülhetünk a villámlásra? Bakota Zsolt elárulta, hogy a meteorológusok egyfajta villámsűrűség térképet alkalmaznak, ahol nyomon lehet követni az aktuális villámtevékenységet. Ami nyári időszakot illeti, a lecsapó villámok a legjellemzőbbek. Zsolt azt tanácsolja, hogy a viharos időszakban érdemes a járművekkel kerülni a fákhoz közeli parkolást. 

villámlás, időjárás, esőzés
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A 2024-es esztendő első négy hónapja mind megdöntötte az eddig melegrekordokat, viszont a májusi hónap ezt a tendenciát megtörte. Ami a nyári időszakot illeti, a meteorológus hangsúlyozta, hogy legfeljebb két hétre tudják megmondani, hogy nagyjából mire számíthatunk az időjárástól, de az is előfordulhat, hogy egyik napról a másikra minden tényező megváltozik.

A beszélgetés alatt szó esett még az UV sugárzásról, annak veszélyeiről, melyről többet lehet megtudni az alábbi felvételen: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!