Bács-Kiskun

2024.06.14. 11:15

Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Maksa Balázs

Az idén korán érkezett Medárd-időszak során az elmúlt harminc napban a Dunántúlon és az északi országrészben sokfelé, de helyenként az Alföldön is 100 milliméter fölött alakult a lehullott csapadék mennyisége, néhol 150 milliméternél is több esett, ami jelentősen meghaladja az ilyenkor szokásos mennyiséget. Ugyanakkor az Alföld déli és keleti részén vannak helyek, ahol kevesebb esett a sokéves átlagnál, mindössze 40–60 milliméter, de az aszály a Dél-Alföldön megszűnt. A felszínközeli talajréteg sokfelé teljesen felázott az elmúlt napokban és a gondokat okoz a belvíz.

termés, eső, mezőgazdaság
Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék
Forrás:  shutterstock.com / illusztráció

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, az árpa teljesen beérett, így ahol a talaj lehetővé teszi, már elkezdődött az aratása, és a repce- valamint a búzaállományok is az érés fázisában vannak.

Az elmúlt időszak sok csapadéka nem tett jót a termésnek, a kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, és a gyakran nedves állományokon kiemelt figyelmet kell fordítani a gombás megbetegedések elleni védelemre is. A napraforgó- és kukoricaállományok azonban kedvező körülmények közt fejlődhetnek: a talaj elegendő nedvességet tartalmaz, és többnyire meleg is van.

A HungaroMet előrejelzése szerint a következő néhány napban csökken a csapadékhajlam, sok lesz a napsütés és melegszik az idő. A hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25–30 fok lesz, jövő keddtől pedig kánikula várható 30 fok fölötti, a hét közepén már 35 fok körüli maximum értékekkel, ezzel felgyorsul a repce és a búza érése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!