Beruházás

2024.01.17. 18:57

Új gépsorokkal fejlesztette kapacitását a kecskeméti Poliext Kft.

Európai uniós támogatással, mintegy 493 millió forintból új gépsorokkal fejlesztette kapacitását a főként csőgyártással foglalkozó Poliext Kft. Kecskeméten - közölte a cég pénzügyi igazgatója az MTI-vel.

Baon.hu

A fejlesztéshez mintegy 345 millió forintot nyertek

Forrás: poliext.hu

A pályázat segítségével vásároltak egy automata csőgyártó gépsort az előre legyártott csőtekercsek átcsévélésére, illetve egy berendezést a fröccsöntött technológia alapanyagainak keverésére. A projekt keretében átalakították az üzem épületét is – adta hírül az MTI.

Balog Róbert kiemelte: a csőgyártó üzem kapacitásának kihasználtsága már 85-90 százalékos volt, a technológiai beruházással a kapacitást 30 százalékkal tudták növelni. 

Az ingatlanberuházás egyrészt szükséges volt a technológiai és kapacitásbővítéshez, másrészt további kapacitásnövelési lehetőséget jelent

– tette hozzá a pénzügyi vezető.

A Poliext Kft. 1991-ben kezdte meg működését a Kecskemét melletti Matkópusztán. Műanyag csövek, csőszerelvények, gyorskötő idomok gyártásával foglalkozik, valamint épületgépészeti és öntözéstechnikai elemeket gyárt és egyidejűleg forgalmaz kis- és nagykereskedelmi egységeiben. Jelenleg 32 országba exportálnak, döntően az Európai Unióba, de vannak észak-afrikai, mexikói vevőik is. Fő céljuk az export további erősítése. Árbevételük 55 százalékát adja a csőgyártás, 25 százalékát az idomgyártás, 20 százaléka más termékek kereskedelméből származik.

Balog Róbert, a cég pénzügyi vezetője elmondta: a fejlesztéshez 70 százalékos támogatási intenzitással a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatán mintegy 345 millió forintot nyertek, a fennmaradó összeget saját erőből és beruházási hitelből finanszírozták.

Az elmúlt évben mezőgazdasági csövekből mintegy 7 millió métert, csepegtető csövekből 8,7 millió métert, KPE ivóvíz csövekből és védőcsövekből 2,7-2,7 millió métert, KPE idomokból pedig 3,5 millió darabot gyártottak.

Balog Róbert hangsúlyozta: nagyságrendileg, évente átlagosan 100 millió forintot tudnak költeni különféle fejlesztésekre. A beruházási támogatásra óriási szükségük volt, mert ilyen volumenű fejlesztést önerőből nem tudtak volna végrehajtani.

– A piacon tavaly áremelést nem tudtunk végrehajtani, ezzel szemben jelentős költségnövekedés és infláció volt tapasztalható, tehát rendkívül nehéz évet zártunk, és 2024-re sem számítunk jelentősebb javulásra – mondta a pénzügyi vezető.

A 2022-as és a 2023-as gazdasági helyzetet értékelve úgy fogalmazott: rendkívül kiszámíthatatlan, változó és ezáltal nehezen tervezhető volt. 

Tavaly árbevételük 4,5 százalékkal esett vissza. Belföldön csökkent a kereslet, de az exportot tudták növelni. Eredményességük mintegy 30 százalékkal romlott, ebben a döntő tényező az energiaárak drasztikus emelkedése volt. Energiaköltségük 2023-ban több mint 450 millió forinttal növekedett – ismertette Balog Róbert.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a mintegy százötven munkavállalót foglalkoztató kecskeméti Poliext Kft. nettó árbevétele 2021-ben 5,87 milliárd forint, 2022-ben pedig mintegy 7,32 milliárd forint volt, amelynek mintegy 15 százaléka exportértékesítésből származott. A vállalkozás 2021-ben 109 millió forint, míg 2022-ben több mint 165 millió forint nyereséggel zárt – tájékoztatott az MTI.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!