Beruházás

2024.01.30. 14:42

Elkészült a halasi naperőműpark: a megújuló és a nukleáris energiára alapoz a kormány – galériával

Átadták a száz hektáron elterülő kiskunhalasi naperőműparkot, a beruházás közel 23 milliárd forintból valósult meg és 34 ezer háztartás éves energiafelhasználását fedezi. Lantos Csaba energiaügyi miniszter elmondta, Magyarország a nukleáris és a megújuló energiára alapozza jövőjét. Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere azt reméli, hogy az elkészült naperőműpark további befektetőket vonz majd a térségbe.

Pozsgai Ákos

Kedden tekintették meg a mintegy 23 milliárd forint összköltségű kiskunhalasi beruházást

Fotó: Pozsgai Ákos

A naperőműpark tervezése és kivitelezése 2022 októberében kezdődött, a beruházó Phlegon Csoport – mely magyar tulajdonosi háttérrel bír és tizenöt éve aktív részese a magyar naperőműpiacnak – kifejezett célja, hogy az építkezések során magyar munkaerő alkalmazásával és hazai beszerzési forrásokra támaszkodjon, ez teljes mértékben megvalósult ebben az esetben is. 

A mintegy 23 milliárd forint összköltségű kiskunhalasi beruházás gyakorlatilag egy év alatt valósult meg kizárólag saját forrásból, hitel, uniós és állami támogatás nélkül. Az építkezés során 14 ezer köbméter földet mozgattak meg, több mint 51 ezer cölöpöt helyeztek el, és közel 133 ezer darab 550 wattos napelemmodult építettek ki. Az erőmű átlagosan évi 2400 napsütéses óraszámmal számolva az előzetes számítások szerint évente 85,5 gigawattóra villamos energiát termel, ami több mint 34 ezer háztartás éves energiafelhasználását teszi ki, és ezzel 22,9 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el. Ez azt jelenti, hogy csúcsidőben teljes mértékben fedezni tudja Kiskunhalas és vonzáskörzete villamosenergia-igényét. 

A naperőmű kihasználtságát ideális elhelyezkedése is segíti, hiszen a Kiskunság déli részén a napsütéses órák száma 10 százalékkal magasabb az északi és nyugati tájainkon mért átlagnál, derül ki a beruházó cég tájékoztatójából.

– A pandémia és a háború megmutatta, hogy az eddiginél is erősebb energiaszuverenitást kell elérni – jelentette ki a kiskunhalasi naperőműpark átadóján Lantos Csaba energiaügyi miniszter, aki hangoztatta, hogy az áram-, és a földgázárak ingadozása miatt a kormány a zöld, megújuló fenntartható energia és nukleáris energia előállítására és tárolására helyezi a hangsúlyt, ezzel biztosítva az ország energiaellátásának a jövőjét. – A kiskunhalasi beruházás méltó módon fog hozzájárulni ennek az iránynak a kiteljesedéséhez – fűzte hozzá a szaktárca vezetője.

Lantos Csaba elmondta, hogy 5600 megawattnyi naperőmű van Magyarországon, tavaly ebből 1600 megawattnyi új erőmű létesült, a 2030-as éves energiaszükségletének felét a Paks 1 és a Paks 2 erőművek fogják termelni, és ezek mellett a naperőművekre kell alapozni. Hozzátette: a kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra háromszázezer háztartási napelem legyen telepítve, ebből kétszázezer már most elkészült. 

Kiemelte, hogy a Napenergia Plusz Program keretében eddig közel 24 ezer háztartás pályázott a támogatásra.

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a különböző zöldenergia-beruházások mellett fontos kérdés az előállított energia tárolása is, ami az akkumulátorokban való tárolással lesz megoldható, épp ezért az autóipar mellett Magyarország „akkumulátorgyártó nagyhatalom is lesz” és képe lesz a naperőművekhez szükséges akkumulátorokat is előállítani.

Bányai Gábor, a dél-alföldi régió fejlesztésekért felelős kormánybiztosa, kiskunhalasi térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: Bács-Kiskun vármegyében a napfényes órák miatt megvan az adottság naperőművek építésére. A mostani beruházás területéről szólva megjegyezte, ez volt Kiskunhalas térségének mindig is a legforróbb része. Elmondta, a jövőben egy geotermikus erőművet is terveznek a környéken.

Fülöp Róbert polgármester (Fidesz-KDNP) köszöntőjében azt emelte ki, hogy a beruházással Kiskunhalas hatékonyabb lesz a befektetések bevonzásában, és ezzel segítséget kap a helyi gazdaság is. Hozzátette: az alacsony minőségű földeken lehet igazán ilyen erőműveket létesíteni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!