Kunszentmiklós / Dunavecse

2023.12.27. 13:50

Kiemelkedő évet zár a Schneider Electric

Kiemelkedő évet zár a Schneider Electric 2023-ban Magyarországon, gőzerővel halad a cég Dunavecsén megvalósuló okosgyárának építése, és emellett többmilliárd forintot ruháztak be más magyarországi üzemeikben – közölte a társaság a nemzeti hírügynökséggel.

Tapodi Kálmán

A Schneider Electric dunavecsei okosgyárának látványterve

Forrás: Schneider Electric

Az MTI-hez eljuttatott közleményben felidézték, hogy az idén márciusban tették le a Dunavecsén épülő Duna Smart Power Systems (DSPS) alapkövét, az év végére elkészült a 25 ezer négyzetméter alapterületű épület, és folyamatosan érkeznek a legmodernebb technológiát képviselő gyártóberendezések és eszközök. Elkészült az üzemhez tervezett, 3000 négyzetméteres raktár, és megindult a porfestő műhely kivitelezése is. A 40 millió euróból készülő okosgyár rendszerei össze lesznek kapcsolva a Schneider Electric digitális épületgépészeti és energiamenedzsment-felügyeleti megoldásaival, a gyártást digitálisan nyomon lehet majd követni. 

Hangsúlyozták, a gyár építése során figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, napelemeket telepítenek a tető teljes felületére, a fűtés-hűtést, valamint a használati melegvizet pedig talajszondás hőszivattyú-rendszer biztosítja majd, amely már el is készült. Öntözésre és a mosdókhoz esővizet használnak, a kijáratoknál, illetve a teherforgalomhoz pedig olyan légzsilipeket telepítenek, amelyek megakadályozzák a hőveszteséget az épületbe történő belépéskor, illetve távozáskor. A DSPS-ben a tervek szerint a jövő év első felében indul majd meg a termelés. Itt lesz az egyik fő gyártóközpontja a Schneider Electric forradalmi innovációt tartalmazó, a korábban használt kén-hexafluorid (SF6) helyett tiszta levegőt és vákuumtechnológiát alkalmazó középfeszültségű kapcsolóberendezéseinek – írták a közleményben.

A 2023-ban 30 éves MG Zala gyárban összesen mintegy ötmilliárd forintnyi fejlesztés indult el, számottevően bővül a termelési kapacitás. A termelést közvetlenül érintő beruházások mellett, mintegy 200 millió forintból a korábbi gázfűtést elektromos fűtésre cserélték, így az MG Zala nettó zéró CO2-kibocsátású gyár lett – írták.  A Schneider Electric gyöngyösi üzemében mintegy 900 millió forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket, amelyek főként a Canalis áramvezető sínek gyártási kapacitásának növelését célozták. Erre azért volt szükség, mert ezekkel az eszközökkel a kábeles megoldáshoz képest lényegesen gyorsabban telepíthetők az ipari berendezések, illetve kedvezőbb ár-érték arányt képviselnek, így rendkívül nagy piaci kereslet mutatkozik irántuk – tájékoztattak.

A közleményben kitértek arra, hogy a Schneider Electric idén folytatta járműflottájának átalakítását elektromos gépjárművekre. A vállalat az új munkavállalói igényekhez is alkalmazkodva nagyszámú elektromosautó-töltőt üzemelt be a budapesti központjában. Ezt a fejlesztést a cég saját épületgépészeti rendszere, illetve a töltést menedzselő megoldása felhasználásával oldották meg, így a hálózat bővítése nélkül is meg tudták valósítani ezt a fejlesztést.

A társaság az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a fiatal utánpótlás bevonzására, és fejlesztésére, amiben komoly sikereket ért el 2023-ban. Mára a budapesti csapatnál közel száz gyakornok dolgozik, akiknek mintegy a fele tanulmányai sikeres befejezését követően el is helyezkedett a cégnél – hangsúlyozták a közleményben.

Veres Zsolt, a Schneider Electric országigazgatója a közleményben úgy fogalmazott, rendkívül mozgalmas évet tudhatnak maguk mögött. A gazdasági körülmények alakulása is indokolja, hogy a jövőben még nagyobb figyelmet kap az energiahatékonyság növelése. Szerinte az idén megvalósult és még folyamatban lévő beruházásaik révén kiváló helyzetben lesznek ahhoz, hogy kiszolgálják a piaci igényeket.

A dunavecsei gyár indulásával dinamikusan emelkedik a foglalkoztatottak száma

A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon, a mintegy 2000 főt foglalkoztató társaságnak jelenleg négy gyára – két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzeme –, és egy régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központja (CEElog Szigetszentmiklós) van Magyarországon. Emellett Budapesten működik az üzleti, értékesítési és ügyfélszolgálati központ, valamint Energia- és Fenntarthatósági Szolgáltatóközpontjának európai központja, valamint a társaság globális pénzügyi és beszerzési szolgáltatásokat nyújtó központja.

A Schneider Electric vállalatcsoport magyarországi árbevétele 2022-ben megközelítette a 380 milliárd forintot (mintegy 1 milliárd euró), ami 12 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest. Adózás előtti eredménye 4 milliárd forint volt. A Schneider Electric vállalatcsoport globális árbevétele a 2022-es üzleti évben 34,2 milliárd euró volt, eredménye pedig 3,5 milliárd eurót tett ki, pénzeszköz-állománya elérte a 3,3 milliárd eurót. A társaság a világ több mint 100 országában 128 000 embernek ad munkát, Magyarországon mintegy 2000 főt foglalkoztat, ez a szám a dunavecsei gyár jövő évi indulásával dinamikusan emelkedni fog.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!