TERMOSTAR Kft.

2023.10.26. 15:37

Felavatták az új biomassza-fűtőművét Kecskeméten – galériával

Új mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti TERMOSTAR Kft., és egyben a város távhőszolgáltatása. Csütörtökön hivatalosan is felavatták az új Biomassza Tüzelésű Fűtőművet, mely a jövőben nagyobb biztonságot nyújt a távfűtésben, 80 százalékkal csökkenti a gázfogyasztást és jelentős szén-dioxid-csökkentést tesz lehetővé.

Sebestyén Hajnalka

A csütörtöki ünnepségen mutatták be a 10,5 milliárd forintos beruházást

Fotó: Bús Csaba

Az ünnepségen Horváth Attila, a TERMOSTAR Kft. igazgatója részletesen is bemutatta a nagy volumenű, 10,5 milliárd forintos beruházást. A 21 hónap alatt megvalósult fűtőmű a Mindszenti körúton épült fel. 

A kecskeméti önkormányzat többségi tulajdonában lévő TERMOSTAR Kft. biomassza-fűtőművének üzembe állásával lehetővé vált a megújuló energia ipari méretű hasznosítása a megyeszékhelyen. Az idei fűtési szezontól a távhőszolgáltatásban érintett fogyasztók – vagyis Kecskemét lakosságának 1/3-a, mintegy 40 ezer fogyasztó és 230 intézmény – fűtése és melegvíz-ellátása megújuló energiából történik. Ez tovább erősíti az ellátásbiztonságot, ugyanakkor dimenzióváltást jelent Kecskemét energiagazdálkodásában.

A beruházás története 2012-ig tekint vissza. Sok-sok akadály leküzdése után végre az álom valóra vált. 10,5 milliárd forintot nyertek el a Széchenyi 2020 program keretében, európai uniós forrásból, 100 százalékos támogatási intenzitással. A biomassza-fűtőmű működésével a hőtermeléshez felhasznált földgáz mintegy 80 százalékát ki tudják váltani és mintegy évi 20 500 tonna a szén-dioxid-megtakarítás. 

Horváth Attila két szóval jellemezte a hosszú évek munkáját: hit és lehetőség. Végig hittek a projekt megvalósulásában és sikerében. Egy-egy akadály után nem adták fel, mindig keresték az új lehetőségeket. Ha egy ajtó bezárult, egy másik kinyílt. 

A projekt a hazai távhőszektor jelenlegi legnagyobb beruházása, amely egyúttal a TERMOSTAR Kft. eddigi történetének legjelentősebb fejlesztése. A Mindszenti körúti telephelyen a beruházás keretében 20+5 megawatt teljesítményű, megújuló energiaforrást hasznosító biomassza-fűtőmű létesült. Ezzel párhuzamosan – az átfogó fejlesztés részeként – összesen mintegy hat kilométer hosszú, korszerű, energiatakarékos gerincvezetékkel bővült a kecskeméti távhőhálózat. Az új vezetékszakaszok összekapcsolják a Mindszenti körúti telephelyet a technológiailag teljesen megújult Szultán utcai, valamint az Akadémia körúti TERMOSTAR telephelyekkel, egységes energetikai rendszert alkotva. 

Az ipari méretű energia előállításához a biomassza-fűtőmű üzembe állítása hosszú távon fenntartható, felelős megoldás. 

A beruházás eredményeként a jövőben további új fogyasztók is csatlakozhatnak majd a rendszerre. 

Az alapanyagot a KEFAG Zrt.-vel kötött 10 éves megállapodás biztosítja. A biomassza-fűtőmű gazdaságos működtetéséhez szükséges alapanyagot a jövőben a Kecskeméten szelektíven gyűjtött, fásszárú városi zöld biomasszából, napraforgóhéjból, valamint a KEFAG Zrt. erdészeteiben keletkező, más célra nem hasznosítható faipari melléktermékből biztosítják. 

Horváth Attila ügyvezető a jövőt illetően hangsúlyozta: szeretnék a megtermelt hőenergiát minél több fogyasztóhoz eljuttatni, a telephely pedig további bővítésre is lehetőséget biztosít. 

A biomassza-fűtőmű, valamint a Mindszenti körúti telephelyet a Szultán utcai telephellyel összekötő távvezeték a Veolia Mélyépítő Magyarország Kft., a széchenyivárosi távvezeték pedig a Terra-21 Kft. kivitelezésében épült meg. Tomosi Károly, a Veolia ügyvezetője beszédében a hosszú távú fenntarthatóságról szólt. Hozzátéve, ez a fűtőmű is bizonyítja: lehet a hulladékból energiát termelni. 

Bally Attila, az MVM műszaki vezérigazgatója a társtulajdonosok részéről üdvözölte a projektet. A paraméterei közül a nagymértékű földgázkiváltást és a szén-dioxid-csökkentést emelte ki. 

Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere
Fotó: Bús Csaba

A tulajdonos kecskeméti önkormányzat nevében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester Kecskemét jelmondatával indított, miszerint „Sem magasság, sem mélység nem rettent”. Mint mondta: az elmúlt egy évtizedben gyakran megélték a mélységet, a küzdelmet a beruházás kapcsán. Most, hogy elkészült, megélhetik végre a magasságot is. Horváth Attila ügyvezető gondolatait tovább fűzve a hit és lehetőség mellé odatette a bizalmat, a biztonságot is. Megérte a harc, sokat fejlődtek, tanultak.

Végül dr. Koncz Zsófia, az energiaügyi minisztérium miniszterhelyettese hangsúlyozta: a kormány számára kulcskérdés az energiabiztonság, éppen ezért nagyon fontos ez a biomassza-fűtőmű is, mely jelenleg az országban a legnagyobb. Ráadásul helyben van és úgy biztosítja a távhőt. 

A beszédeket követően a hagyományos helyett digitális szalagátvágást láthattak a vendégek az ünnepségnek helyet adó sátorban. Dr. Salacz László országgyűlési képviselő, dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő, Tomosi Károly, Bally Attila, Nagy Balázs államtitkár, dr. Koncz Zsófia, Szemereyné Pataki Klaudia és Horváth Attila egy-egy puzzle-darabot illesztett össze, majd a nagy kivetítőn felgyulladt a tűz, feltűnt a nemzeti színű szalag, az ollók és a végén a tűzijáték.

Az avatási ünnepség gyárlátogatással zárult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!