Átadó ünnepség

2023.09.30. 10:32

Bányai Gábor: a helyi gazdaság fejlesztése kiemelten fontos üggyé vált Tompán – galériával

Újabb üzemcsarnokkal bővült a tompai ipari park, ezzel egy közel hatéves folyamat zárult le – mondta Véh László polgármester pénteken a harmadik üzemcsarnok átadóján, ami a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert 210 millió forint pályázati támogatásból épült meg. Ezzel együtt több mint félmilliárd forint értékű fejlesztés valósult meg az iparterületen, ahol a másik két üzemcsarnokot mostanra már belakták a helyi vállalkozások.

Pozsgai Ákos

Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa

Fotó: Pozsgai Ákos

Az önkormányzat elkötelezett a helyi gazdaság fejlesztése iránt, a helyi foglalkoztatást segítve szeretnék a település népességmegtartó erejét növelni úgy, hogy közben emelkedjen a lakosság életszínvonala is – hangzott el az átadón. Az önkormányzat az egykori kisipari szövetkezet mintegy 2,5 hektáros területén jelölt ki egy hektárt, ahol korábban – szintén TOP-fejlesztés részeként – a fejlesztés első ütemében már felépült két, egyenként 600 négyzetméter alapterületű üzemcsarnok, amelybe már beköltöztek a vállalkozások.

A most átadott beruházás a fejlesztés második ütemében valósult meg, egy szintén 600 négyzetméteres üzemcsarnokot építettek, valamint mindhárom üzemcsarnokhoz egyenként 10 kW-os napelemes rendszert telepítettek az ott folyó termeléshez felhasznált villamos áram előállítása érdekében. Továbbá kiépítették a szükséges közműhálózatot, vagyis a tűzivíz-, az ivóvíz-, a szennyvízrendszert, valamint az iparterületen a tejes úthálózatot kialakították, a bevezető utakat térkővel borították és a területet körbekerítették. A harmadik üzemcsarnok bérlésére hamarosan pályázatot ír ki az önkormányzat.

– A foglalkoztatás feltételét, a lehetőséget teremtette meg az önkormányzat, hogy ide jöjjön egy vállalkozás és elkezdje itt a munkáját. Az biztos, hogy olyan tevékenységek települtek ide az ipari parkba, amikhez már nem elég csak a betanított munka. Olyan gépeket ruháztak be itt, és helyeztek üzembe, amikhez nagyon komoly szaktudás szükséges. Abban bízok, hogy a helyi fiatalok megtanulják azt a szakmát, ami ide szükséges, és talán itt is kapnak lehetőséget, hogy tudjanak dolgozni és a későbbiek során Tompán próbálnak meg boldogulni – mondta Véh László polgármester.

Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, a térség országgyűlési képviselője arról a versenyelőnyről beszélt, amihez Tompa jut az iparterület fejlesztésével. Hozzátette: kedvezőbb feltételek mellett tudnak idetelepülni a vállalkozások, és az is fontos szempont, hogy a megépült üzemcsarnokok részben megújuló energiával működnek, ami nem egy elhanyagolható szempont a vállalkozások számára a költségmegtakarítás szempontjából. A kormánybiztos a vállalkozók szempontjából további előnyként említette, hogy Magyarország és Szerbia gazdaság, üzleti, áruforgalmi és munkaerőpiaci szempontból is több szálon kötődik egymáshoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!