Közlekedés

2023.08.23. 18:39

Átnevezhetik az M8-as autóutat, mely Bács-Kiskun vármegyét is érintené

A Világgazdaság beszámolója szerint átnevezhetik az eddig csak tervasztalokon létező M81-es és a Bács-Kiskunt is érintő M8-as autóutakat, amelyek a jövőben M200-as néven képezhetik a hazai gyorsforgalmi hálózat részét. Az építtető és üzemeltető Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) honlapján egy műszaki térképen is már ez a jelölés szerepel – írja a vg.hu.

Horváth Péter

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Az Világgazdaság emlékezett arra, hogy az autóút M0-s alternatívájaként szolgálhat, épp ezért óriási szükség lenne rá. Tavaly ugyanis az M0-son elérte a napi gépjárműforgalom a százezret a déli szakaszokon, ezzel a legterheltebb és legzsúfoltabb gyorsforgalmi utak egyike, ami a jövőben biztosan nem fog változni. Magyarország földrajzi helyzetének felértékelődése azt vetíti előre, hogy tovább erősödhet a hazánkon áthaladó kelet-nyugat irányú tranzitfogalom.

– Az M200-as gyorsforgalmi út tanulmányterveinek felülvizsgálatát és áttervezését az idei évben megkezdjük – válaszolta a Világgazdaság kérdésére az MKIF, és azt is közölte, hogy az útszakasz az M1-es autópálya 13-as számú főúti csomópontjától indul, és Székesfehérvár elkerülését, valamint az M7-es autópálya keresztezését követően, Sárbogárd térségében csatlakozik az M8-as gyorsforgalmi úthoz. 

Az M8-as gyorsforgalmi út terveit jelenleg az Építési és Közlekedési Minisztérium készítteti, a terveket a 2023 év végétől 2024 év végéig tartó időszakban veszik át, majd ezt követően folytatják az útszakaszok tovább tervezését.

A gyorsforgalmi utak építése a kiviteli tervek elkészülte, valamint az építéshez szükséges földterületek állam általi megszerzése után kezdődhet meg – írja a Világgazdaság.

A vg.hu emlékeztetett arra, hogy ez nem mostanában valósul meg, tavaly novemberben a társaság 2028-at jelölte meg lehetséges dátumként. 

Fotó: MKIF

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!