Bács-Kiskun

2023.02.21. 10:40

Navracsics Tibor: Komplex területfejlesztési politikára törekszik a kormány

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában hétfőn Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Dél-Alföld, Dél-Dunántúl és Közép-Magyarország gazdaságfejlesztési zónáiban működő kereskedelmi és iparkamarák elnökeivel, többek között Gaál Józseffel, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BKMKIK) elnökével.

Barta Zsolt

A felvételen Gaál József megyei kamarai elnök és Navracsics Tibor miniszter a megállapodás után

Forrás: MTI

– Többszereplős területfejlesztési politikában gondolkodik a kormány, az összetettebb stratégia lehetővé teszi az ország komplexebb és gyorsabb fejlesztését – hangsúlyozta Navracsics Tibor. Hozzátette, hogy az eddigieknél is sokkal szorosabb kapcsolatra van szükség a gazdasági és a kulturális élet szereplőivel, a felsőoktatási, tudományos-kutatási területtel.

Navracsics Tibor elmondta, a cél az, hogy a térség szereplőivel intézményes kommunikációt teremtsenek, amely jobb minőségű döntéshozói alapot eredményez. A miniszter kiemelte, hogy Magyarország jó ütemben használta ki az európai uniós tagságából adódó lehetőségeket, dinamikusan fejlődött az elmúlt tizennyolc évben. A leszakadó régiók mutatói azonban azt sugallják, többet kell tenni a területi problémák kezeléséért. 

Ugyanakkor az európai uniós átlag felett lévő főváros fejlődését is segíteni kell, hiszen növekedése az egész ország fejlődését, a nemzetgazdaság növekedését is jelenti 

– mutatott rá Navracsics Tibor.

Gaál József, a BKMKIK elnöke a baon.hu-nak úgy nyilatkozott, nagy örömmel vették, hogy a kamara álláspontjára kíváncsi a miniszter.

– Így a gazdasági szereplők véleménye is megjelenik majd a tervek kidolgozásánál. Hangsúlyoztam a budapesti találkozón, hogy az infrastruktúra fejlesztése kiemelt feladat. Sürgető kérdés ugyanis az M8-as és az M9-es utak megépítése. Fontosnak tartottam kiemelni, hogy a tudásközpontok fejlesztése a nagyobb hozzáadott értékű termelés szempontjából fontos. Ezt részben a vállalatok és a felsőoktatási intézmények szorosabb együttműködésével lehet elérni. 

Szó volt arról is, hogy nemcsak a kevésbé fejlett, hanem a fejlett területeket is támogatni kell. 

Az utóbbiak ugyanis az előbbieket képesek maguk után húzni gazdaságilag. A miniszter megígérte, hogy ellátogat Bács-Kiskunba, ennek helyét és időpontját a későbbiekben pontosítjuk – tudtuk meg Gaál Józseftől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!