Bács-Kiskun

2022.12.06. 19:50

A kamara összeállította az idei TOP 100-as kiadványt – galériával

Melyik az a száz legnagyobb vállalat, melynek termelési súlya meghatározó Bács-Kiskun megye gazdaságában? – egyebek mellett erről is pontos adatok találhatók a TOP 100 Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2022 című kiadványban, amelyet kedden délután mutattak be a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. Az anyag a tavalyi adatok alapján ad pontos áttekintést a térség gazdasági életéről.

Barta Zsolt

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is előadást tartott a tegnapi rendezvényen

Fotó: Bús Csaba

Pontos áttekintést kap a térség gazdaságáról az az érdeklődő, aki kezébe veszi a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara TOP 100 Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2022 című kiadványát. A szervezet minden évben megjelenteti az adatokkal, információkkal teli kiadványt. Ennek bemutatója történt kedd délután a szervezet kecskeméti székházában.

Gaál József megyei elnök arról beszélt köszöntőjében, hogy a tavalyi adatok alapján szinte egy hegycsúcson volt az ország és a megye, most azonban, bár kijöttünk a Covid okozta válságból, a háború és az energiahiány okozta problémák miatt egyre nehezebb az ország gazdasági élete. Tavalyi adat alapján Bács-Kiskun cégei és vállalkozói összesen 5008 milliárd forint árbevételt produkáltak. Ez éppen 10 százalékkal több, mint a 2020-as évben volt.

A 11 járásunk közül a kecskemétiben működik a száz nagyvállalat fele. A dobogó második helyén két térség, a kiskunfélegyházi és a kiskőrösi osztozik. Ezekben ugyanis kilenc-kilenc cég érte el a listára történő bekerülés feltételét. 

A Kalocsai és a Bajai járások a dobogó harmadik fokára kerültek. Itt nyolc-nyolc TOP 100-as cég működik. A tiszakécskei térségben hat, a kiskunhalasiban öt, a jánoshalmiban és a kiskunmajsaiban kettő, míg a kunszentmiklósiban egy nagyvállalatot tartanak számon. A Bácsalmási járásban nincs TOP 100-as listán szereplő cég.

A megyei elnök kitért arra is, hogy a vállalatok kétharmada növelte a dolgozók számát 2021-re, 90 százaléka pedig az árbevételét is.

A rendezvényen Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is előadást tartott. Elmondta, hogy az idei első háromnegyed év a tavalyihoz viszonyítva 6,1 százalékos gazdasági emelkedést mutat. Ugyanakkor negatív előérzetekkel vagyunk tele, nem ok nélkül. Az energiaválság, a hatalmas aszály, az égbeszökő infláció mind fokozza ezt az érzést – mondta. Megemlítette, hogy míg tavaly hétmilliárd euróba került Magyarország energiaimportja, addig az idén ez a szám már 17 milliárd euróra emelkedett.

Dr. Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. üzletágvezetője is előadást tartott a rendezvényen Energiaválság Európában: tanulságok és kilátások címmel. Ő egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy máról holnapra nem lehet kiváltani a fosszilis energiahordozókat a hazai energiarendszerben. A háborús válsággal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a gáz árának a változását egy-egy politikai döntéshozatal befolyásolta. Ennek eredményeként emelkedett sok esetben a légnemű energiahordozó ára, amely döntően befolyásolja a hazai árakat is.

A listára kerülés feltétele

Idén 6,592 milliárd forintos árbevétellel lehetett bekerülni a TOP 100-as listára. Az első ezen a listán a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. A nagyvállalat tavaly 4535 alkalmazottat jegyzett. Nettó árbevétele 1142 milliárd 658 millió forint volt. Az adózott eredmény 24 milliárd 940 millió forint – 2,1 százalék – volt. Minden egyes dolgozó 5,4 millió forint adózott eredményt állított elő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!