Madárinfluenza

2022.05.05. 09:20

Hízólúdállományt kellett felszámolni Kerekegyházán

A magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta egy kerekegyházi hízólúdtelepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma.

Tapodi Kálmán

Fotó: baon.hu/illusztráció

 A 2800 hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban. A hatóság elrendelte az állomány felszámolását. Az érintett gazdaság körül kijelölték a három kilométeres sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. 

Az újabb kitörések következtében Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében is tovább bővültek a korlátozás alatt álló területek. A Nébih közleménye szerint: a járványügyi nyomozás eddigi tapasztalatai alapján elmondható, hogy a járványügyi előírások betartásával kapcsolatban még mindig komoly hiányosságok vannak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!