Galériával

2022.04.22. 07:00

Egyre nívósabb borokat állítanak elő a soltvadkerti termelők

Hetvenöt bormintával neveztek a helyi borosgazdák a városi borversenyre, amelyet a koronavírus-járvány miatt két év kihagyás után tartottak meg újra. Az elmúlt időszakban is sokat fejlődtek a soltvadkerti borászatok, egyre nívósabb borokat állítanak elő, amelyekkel országos és nemzetközi versenyeken jó eséllyel hozhatnak el különböző díjakat.

Pozsgai Ákos

A városi borversenyre hetvenöt mintával neveztek a helyi gazdák Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A legtöbb fajta a fehérborok közül érkezett a jellemzően fehérbort készítő, a Kunsági borvidék legjobbjainak számító vadkerti borok közül. – Kövidinka, ezerjó, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, olaszrizling, rajnai rizling – széles volt a repertoár. A vörösboroknál kadarkákat, kékfrankosokat és caberneteket neveztek. Összesen 48 fehérborral, 15 rozéval és 12 vörösborral neveztek – mondta el hírpotálunknak Frittmann János, a Soltvadkerti Hegyközség elnöke. 

A leadott névtelen bormintákat két bírálóbizottság pontozta, a bírálat során vizsgálták a borok megjelenését, azon belül a tisztaságot, a színét és más jellemzőket. 

Vizsgálták az illat tisztaságát, az intenzitását és minőségét. A kóstoláskor a zamat vizsgálata során a bor ízének intenzitását, a hosszúságát és a technológia tisztaságát, a bor ízének harmóniáját és összhatását. Maximum száz pontot kaphatott egy bor, nyolcvanhét ponttól arany, hetvennyolc ponttól ezüst, hatvannyolc ponttól bronz minősítést kapott. 
A versenyen kiválasztották a legjobb fehér-, rozé, vörös- és ezerjó borokat. 

Hetvenöt bormintával neveztek a helyi borosgazdák Fotó: Pozsgai Ákos

– Folyamatosan fejlődnek a soltvadkerti borászatok, egyre nívósabb borokat állítanak elő, a most bírált borok között minden bizonnyal lesznek olyanok, amilyenekkel fogunk még találkozni országos vagy akár nemzetközi versenyeken is, ahonnan jó eséllyel díjakat hoznak el – nyilatkozta Frittmann János, a Soltvadkerti Hegyközség elnöke. 

A szakember szerint a folyamatos fejlődés ellenére komoly nehézségekkel kell szembenézniük a bortermelőknek. 

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban megfogta a piac egy kicsit a borászatokat, tavaly azonban már nem volt ilyen gond, most inkább az a probléma, hogy a borkészítéshez szükséges inputanyagok nagyon drágulnak. Olyan ütemben nem lehet emelni a borok árát, amilyen ütemben növekszik az inputanyagok ára. 

– Csak az üvegek ára nagyobb mértékben emelkedik, mint amekkora áremelést tervezhetnének a bortermelők – mondja a szakember, aki szerint az energiaárak jelentős emelkedése mindenhova begyűrűzik. – Már nem az a kérdés, hogy mennyivel emelkednek az árak, hanem hogy van-e a szükséges anyagokból, és ez jellemző egész Európára. Arról szól minden, hogy egyes anyagokból és termékekből komoly hiány van. A borászatoknak tőkeerősnek kell lenni, hogy ezt meg tudják oldani – véli Frittmann János, aki szerint az elkövetkezendő időszak komoly kihívások elé fogja állítani a kisebb és nagyobb borászatokat egyaránt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!