Eszmecsere

2022.03.17. 19:56

Szakmai fórumot is tartottak a kiskőrösi borversenyen

A múlt heti kiskőrösi Kadarka borversenyen több borász és egy borszakíró vonult külön, hogy eszmét cseréljenek a bortermelés és -értékesítés gondjairól.

Barta Zsolt

Harminc százalékkal csökkent a hazai borfogyasztás húsz év alatt. Fotó: Barta Zsolt

A bírálat ideje alatt Tarján Balázs címzetes egyetemi tanár, borszakíró vezetésével szakmai fórumot és társadalmi borbírálatot is tartottak az István Borház kistermében. 
 

Elhangzott, hogy alacsonyak a szőlőfelvásárlási árak, és ehhez alkalmazkodnak a kiskereskedelmi láncok beszállítói árai is. Ezeket azonban nehéz emelni, mivel a kereskedők monopolhelyzetben vannak, és nem engednek a termelők nyomásának. Ráadásul a dél-amerikai borok is lefelé húzzák az árakat. Hihetetlennek tűnik, de ugyanannyiért vagy inkább olcsóbban értékesíthető a távoli kontinens termékei, amelyek ár-érték arányban komoly konkurenciát jelentenek. 

Arról is szó esett, miszerint jelentősen csökkent a bor fogyasztása idehaza. Míg 2001-ben 33,8 liter volt az egy főre jutó borfogyasztás, addig 2020-ban 20,7 liter. Tarján Tamás borszakíró szerint az a gond, hogy a hazai középrétegeket elveszíthette a borpiac. Sajátos megfogalmazása alapján az alkoholisták és a sznobok tartják el a borpiacot. Azaz rengetegen vásárolják a PET-palackos olcsó borokat, illetve sokan hajlandóak megfizetni azoknak a pincészeteknek a termékeit, amelyek nagynevűek. Így a brand alapján a boraik is igen magas áron értékesülnek. 
 

Arról is szó esett, miszerint a mai Z generáció, az 1995–2010 között született fiatalok megismertetése a borkultúrával nem megfelelő. Nem biztos, hogy a felgyorsult élettempójuk és a sokkal lassabb napi létet feltételező borfogyasztási kultúra összeegyeztethető. 

 

Szó esett arról is, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa ugyan elkészíttetett egy piaci felmérést a fogyasztói szokásokról, ugyanakkor a csökkenő borkeresletet még nem sikerült megállítani és megfordítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!