Fejlesztés

2022.03.26. 11:25

Agrárlogisztikai központot avattak Szankon

Kétezer négyzetméteres agrárlogisztikai központot avattak Szankon. A több mint 300 millió forintba kerülő beruházás révén a térségi vállalkozások által megtermelt mezőgazdasági termékek tárolására, hűtve tárolására nyílt lehetőség.

Tapodi Kálmán

A szalagvágók balról: Patkós Zsolt, Lezsák Sándor, Varga Ferencné és Mák Kornél. Fotó: Tapodi Kálmán

Újabb értéket tudhat magáénak községünk, egy olyan értéket, amely munkahelyeket teremt. Hozzon nekünk ez a hely új lendületet, munkahelyeket, amelyek új lehetőségekkel segíthetik a település mindennapjait – hangsúlyozta a csütörtöki avatón elmondott köszöntője során Varga Ferencné polgármester, aki köszöntet mondott minden közreműködőnek és a település korábbi vezetőjének, Patkós Zsoltnak, aki tizenhárom évig irányította a község életét, és útjára indította a hűtőház építését. 

 

Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke kiemelte: a mostani szanki beruházás is a megyei önkormányzat irányításával zajló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) révén valósulhatott meg, de már itt van az újabb lehetőség, a TOP Plusz, amely a következő hét esztendőre szóló program. 

 

– Nekünk az a feladatunk és felelősségünk, hogy megteremtsük minden településnek a lehetőséget a fejlődésre – mondta Mák Kornél, aki hozzátette: mindehhez közös gondolkodás és csapatmunka kell. 

 

– Az egyik álmom, hogy az országban minél több zöldség- és gyümölcsfeldolgozó kisüzem épüljön, hogy helyben lehessen ellátni jó minőségű, helyben készült termékekkel az ott élőket. Ne száz kilométerekre szállítsák el innen, és ne száz kilométerekről szállítsák ide a termékeket. Úgy gondolom, hogy egy feldolgozó építése lesz a következő lépés ezen a környéken is – fogalmazott beszéde során Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője. A politikus emlékeztetett a „KertMagyarország” egykori gondolatára is, ami napjainkban egyre erősebben jelen van. 

A szanki hűtőháznak már üzemeltetője is van, a Fagyasztóház Kft. hét évre bérbe vette az önkormányzattól az agrárlogisztikai központot. Az iparterület további gyarapodásában is bíznak. A hűtőház az első fecske a Kiskun Emlékhely közelében kijelölt iparterületen. A mostani fejlesztés keretében egy könnyűszerkezetes, acél hűtőház létesült. A hűtőház három darab, egyenként 300 négyzetméter nagyságú hűtőtérből, egy 100 négyzetméteres hűtő/sokkoló részből, és egy 1000 négyzetméteres manipuláló térből áll. 

A hűtőházban iroda, teakonyha, öltöző és vizesblokk is található. A hűtőház területén egy hídmérleg is épült. 

Az agrárlogisztikai központot szeretnék továbbfejleszteni egy inkubátorházzal és egy üvegházas fóliakertészet is szerepel a tervekben. Varga Ferencné polgármester reményét fejezte ki, hogy sikerül az iparterületre újabb vállalkozásokat odacsábítani.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!